آب درمانی چیست
آب درمانی یا هیدروتراپی به معنای درمان امراض به وسیله آب است که توسط قبایل بدوی و نیز ملل متمدن به کار میرفته است. در مورد این موضوع اغراق زیادی شده است و نوشیدن آب زیاد در پزشکی در بیماریهای معدودی مانند سنگ کلیه، اسهال یا گرمازدگی توصیه شده است و فقط موجب جبران آب از دست رفته و ترقیق ادرار میشود. از زمانی که به یاد می آید، هم قبایل بدوی و هم ملل متمدن آب را برای درمان به کار می گرفتند.
حتی حیوانات وحشی و اهلی دریافته اند، زمانی که بیمار می شوند، باید آب بیاشامند.مصرف صحیح آب نه تنها تندرستی ما را حفظ می کند، بلکه در صورت از دست رفتن تندرستی یا بروز اختلال در آن از طریق پاکسازی مواد زاید از بدن، آن را باز می گرداند.آب درمانی که به هیدروپاتی نیز معروف است بر این اصل پایدار است که در بدن انسان به دلیل استفاده دارو و موادی که ناخالصی دارند و در بدن انسان این ناخالصی ها رسوب کرده و می ماند با استفاده از آب درمانی می توان این ناخالصی ها و رسوبات سمی را از بدن خارج کردجدا از اینکه آب درمان کننده است بدن انسان نیز همواره و روزانه به یک مقدار معین آب نیاز دارد.
آب درمانی چیست ۱) انواع آب درمانی
- غوطه ور بودن کامل در وان حمام
در ان روش شخص در آب غوطه ور است که دمای آن در حدود ۹۰ تا ۹۵ درجه فارنهایت است و فرد تا شانه های خود درون آب فرو می رود که مدت زمان ۲۰ دقیقه جهت بودن در آب کافی است. این آب می تواند خالص یا حاوی روغن های آروماتراپی ، گیاهان ، نمک دریایی مرده و یا حتی انواع خاصی از گل و لای باشد. - وان کوچک
در این مورد که به حمام باسن مشهور است فرد در وان نشسته و تا لگن در آب غوطه ور است و این آب می تواند سرد و یا ولرم باشد. این شیوه درمانی برای بیماری هایی که شکم و همچنین دستگاه تناسلی ، روده ، کلیه ، اختلالات قاعدگی ، بواسیر ، گرفتگی عضلات شکم ، احتقان در منطقه لگن ، و التهاب را تحت تاثیر قرار می دهند بسیار مفید است. - ماساژ آبی
در این شیوه آب می تواند با قدرت و آرام باشد بدین معنا که در ارتفاعات مختلف می چرخد و بخش های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد و اثرات یک ماساژ آرام بخش و زیبا را به همراه دارد. - پوشاندن
شخصی که تحت درمان قرار دارد در این شیوه دراز می کشد و ورقه های سرد و مرطوب که بعدا با پتو یا حوله خشک پوشیده می شوند ، بر روی آنها قرار می گیرد. این ها بعد از یکساعت برداشته می شوند سپس حمام تجویز می شود. این روش برای کاهش درد عضلانی ، اختلالات پوست ، برونشیت و سرماخوردگی استفاده می شود. - کمپرس
در این حالت فرد با حوله یا ورق هایی که در آب سرد یا گرم غوطه ور بوده اند ، پوشیده می شود و یا می توان با ترکیبی از این ها بدن را پوشاند. آب سرد اثر تحریک کنندگی دارد و باعث می شود که رگ های خونی نزدیک به سطح پوست منقبض شوند ، بنابراین خون را به مناطق داخلی منحرف می کنند. کمپرس آب گرم ، از سوی دیگر نتایجی در اتساع عروق خونی خواهد داشت که باعث بهبود گردش خون و همچنین خروج مواد سمی از بافت ها و بدن می شود و همچنین در کاهش التهاب آن ناحیه و تب مفید است. - حمام پا
در این شیوه پا و مچ پا در یک لگن کوچک غوطه ور هستند که می توان از آب گرم ، سرد یا ولرم استفاده کرد. حمام آب سرد برای کاهش خستگی پا بوده و این در حالی است که آب گرم برای از بین بردن درد پا است. بعلاوه همانطور که می دانید این نوع حمام اگر بطور متناوب صورت گیرد در بهبود گردش خون و کاهش رگ های واریسی و آرامش بخشیدن موثر خواهد بود.
آب درمانی چیست ۲) نکاتی درمورد آب درمانی
– آن دسته از افرادی که بدنشان قادر به کنترل دما نیست؛ در معرض خطر سوختگی یا سرمازدگی در حرارتهای بالا یا بسیار پایین خواهند بود.
– هنگامی که در اثر استفاده از آب درمانی دچار حالات خاصی میشوید و احساس ناراحتی میکنید با پزشک خود در مورد مناسب بودن یا نبودن این نوع درمان مشورت نمایید.
– چنانچه به بیماری دیابت مبتلا هستند از آب داغ برای ماساژ پا استفاده نکنید.
– افرادی که به دیابت یا اسکلروز مبتلا هستند، بانوان باردار و یا کسانی که فشار خون بالا یا پایین دارند شنا در آب گرم یا سونای داغ و طولانی توصیه نمیشود.
– چنانچه فردی مستعد التهاب مثانه یا راستروده است باید از شستشوی پای خود با آب سرد بپرهیزد.
– افراد سالخورده و نیز خردسالان از گرما و حرارت زیاد احساس ناراحتی میکنند بنابراین شناهای طولانیمدت در آب گرم و به این گروه سنی توصیه نمیشود.
– یک زن باردار و یا فردی که دچار بیماری قلبی میباشد، بهتر است قبل از رفتن به سونا با پزشک خود مشورت کند.
آب درمانی چیست ۳) طبقه بندی بندی آب از نظر درجه حرارت
۱) آب خنک تر از دمای بدن (۳۷ درجه) اثر برانگیزنده، خنک کننده و محرک دارد.
۲) آب گرم تر از بدن، تقویت کننده، نیرو بخش و قدرت آفرین است.
۳) آبی که داغ است آرامش به وجود می آورد و دردها را مرتفع می سازد، ولی ایجاد خستگی مفرط می نماید.
۴) آبی که اندکی از درجه حرارت بدن پایین تر است، یعنی آب ولرم (۲۷ تا ۳۲ درجه) یا آب نه سرد و نه گرم (۳۲ تا ۳۵ درجه) همیشه سودمند است و برای مصارف عمومی مناسب است.
آب درمانی چیست ۴) فواید و مضرات آب درمانی
شاید آسان ترین، راحت ترین و ارزان ترین وسیله ای که ورزشکاران و مردم برای رفع خستگی، کسالت و به دست آوردن آرامش و راحتی از آن استفاده می کنند، آب باشد. گرفتن دوش آب گرم پس از ورزش و مسابقه، یا پس از انجام کارهای سنگین روزانه، تقریبا یک امر طبیعی و عادی است که تمام بازیکنان و افراد، آگاهانه یا بدون آگاهی از آن استفاده می کنند. به گزارش ایرنا، آب درمانی، یک روش عامه پسند است و به خلاف اکثر روشهای دیگر، رفع خستگی عضلانی با رضایت و خوشنودی ورزشکاران توام می شود.
با تمام مزایا در مورد آب درمانی، باید گفت: “با شناخت و آگاهی از تاثیرات فیزیولوژیکی و درمانی آب، به آسانی و راحتی می توان از آن استفاده کرد.” “هیدروتراپی” به معنای آب درمانی در گذشته توسط ایرانی ها، مصری ها، یونانی ها و ژاپنی ها، با توجه به خواص درمانی آب، به فراوانی مورد استفاده قرار می گرفت. هیدروتراپی یا آب درمانی به شکل امروزی آن را شاید بتوان مدیون دکتر “جان فلویر” انگلیسی دانست. شاید استفاده از آب در موارد درمانی و رفع خستگی در ورزشکاران وبه دست آوردن آرامش جسمی و روحی، قدمتی معادل قدمت زندگی بشر داشته باشد. مزایا و خصوصیات استفاده از آب درمانی برای تسکین دردها وآفرینش آرامش، یعنی در موارد درمانی و رفع خستگی در ورزشکاران وبه دست آوردن آرامش جسمانی – روحی، متعدد است.
تاثیرات درمانی آب به واسطه اثری است که آب روی پوست بدن دارد. بر اثر برخورد جریان آب، گیرندههای عصبی پوست تحریک میشوند. تحریکات ایجاد شده از طریق اعصاب، بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارند و این تاثیرات سیستم عصبی مرکزی است که باعث به وجود آمدن اثرات درمانی آب میشود. آب درمانی روی جریان خون، سوخت و ساز بدن، سیستم عصبی، ترکیب خون و میزان ترشح غدد نیز تاثیر میگذارد و در نهایت، تجمع این تاثیرات روی روان فرد منعکس میشود.
این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید