عجایب جهان باستان
همانطور که همه ما می دانیم، بشر تمدنی ده ها هزار ساله دارد. تاریخ کره خاکی که در آن زندگی می کنیم، همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده و مورد توجه متخصصان و باستان شناسان قرار داشته است. افراد آگاه در این زمینه، همواره تلاش کرده اند که رازهای اماکن تاریخی مانند اهرام مصر را پیدا کنند و از این طریق بتوانند به سوالات بیشماری که وجود دارد، پاسخ دهند. باستان شناسان در مواردی ساختمان ها و اشیایی بسیار عجیب را کشف می کنند.
پیدا کردن برخی از آن ها به حدی اهمیت دارد که می تواند جهانی که ما در آن زندگی می کنیم را دچار تحول نماید. البته این گونه کشفیات بسیار انگشت شمار هستند و هر چند دهه یک بار می توان مانند آن ها را دید. برای شناخت بیشتر این تمدن ها با فارسی خوان همراه باشید.
عجایب جهان باستان ۱) تمدن اینکاها
تمدن اینکا یا امپراتوری اینکا یکی از اسرارآمیزترین و باشکوه ترین تمدن های آمریکای لاتین به شمار می رود. این تمدن تا قرن ۱۶ که اسپانیایی ها به این مناطق وارد شدند بزرگ ترین امپراتوری آمریکای جنوبی بود و اکثر کشورهای امروزی مثل اکوادور، پرو، بولیوی، آرژانتین و شیلی را در برمی گرفت.
این تمدن با ورود اسپانیایی ها از میان رفت اما ویرانه های تمدن اینکا همچنان در گوشه و کنار آمریکای جنوبی باقی مانده اند و یادآور شکوه و ابهت این تمدن اسرارآمیز هستند. اگرچه مشهورترین بنای به جا مانده از این تمدن، یعنی ماچوپیچو در پرو قرار دارد، اما در کشور اکوادور هم ویرانه های شگفت انگیزی از این تمدن باشکوه به جا مانده اند.
تمدن اینکاها – اینگاپیرکا
یکی از مهم ترین و مشهورترین ویرانه های تمدن اینکا در استان کانار قرار دارد و اینگاپیرکا نامیده می شود. واژه اینگاپیرکا از دو بخش اینگا (اینکا) و پیرکا (دیوار) تشکیل شده و به معنای دیوار اینکایی است. در واقع، دیوارهای این ویرانه بسیار شگفت انگیز هستند و بدون استفاده از هیچ گونه ملات و ماده ای به شیوه خاص اینکایی، همانند ماچوپیچو، ساخته شده اند.
هرچند به طور دقیق مشخص نیست که اینگاپیرکا چه کاربردی داشته است اما گمانه زنی هایی وجود دارد مبنی بر این که این مکان برای مراسم آئینی و مذهبی استفاده می شده است.
متاسفانه زمانی که اسپانیایی وارد این منطقه شدند بسیاری از بلوک های سنگی این دیوارها را برای ساختن ساختمان و خانه برداشتند و استفاده کردند.به همین دلیل بخش زیادی از این دیوارها از بین رفته اند، با این حال ویرانه هایی که به جا مانده اند باز هم شکوه و عظمت این تمدن را به خوبی نمایش می دهند.
تمدن اینکاها – آگوا بلانکا
یکی دیگر از باشکوه ترین ویرانه های تمدن اینکا در پارک ملی ماچالیلا قرار دارد و آگوا بلانکا نامیده می شود. آگوا بلانکا به معنای آب سفید است و یکی از آخرین بازمانده های فرهنگ مونتنو در اکوادور به شمار می رود. در کنار این ویرانه ها موزه ای قرار دارد که تاریخ این فرهنگ و همینطور اطلاعات مفیدی در مورد این مکان را به بازدیدکنندگان ارائه می کند. استخر سولفوری که در این مکان وجود دارد هم به دلیل خاصیت های درمانی و شفابخشی اش شهرت دارد.
تمدن اینکاها – رومیکوچو
مورد بعدی از ویرانه های تمدن اینکا در فاصله کمی از پایتخت اکوادور قرار دارد و در سفر به اکوادور به راحتی می توانید سری به این منطقه هم بزنید. از پایتخت اکوادور، کیتو که کمی رانندگی کنید به یکی از پربازدیدترین ویرانه های تمدن اینکا می رسید. ویرانه های رومیکوچو بر فراز تپه ای بزرگ قرار گرفته است. واژه رومیکوچو که ترجمه آن چیزی شبیه به گوشه سنگی می شود توسط قومیت های مختلف پیش از اینکاها و همینطور مردمان اینکا استفاده می شده است.
این منطقه که به خط استوا نزدیک است قبلا به عنوان مکانی نظامی و بعدها به عنوان محلی برای نیایش مورد استفاده قرار می گرفته است. بازدیدکنندگان می توانند در تور رومیکوچو شرکت کنند و از اطلاعات راهنما در مورد این ویرانه ها استفاده کنند.
عجایب جهان باستان ۲) تمدن مایاها
مایاها، قومی باهوش از قاره ی آمریکای جنوبی هستند که به دلیل علوم پیشرفته و عجیبی که آن دوران در زمینه ی ستاره ها، ریاضیات و هنر و معماری داشته اند، در جهان مشهور شده اند. یکی از گفته هایی که مایاها را بسیار در جهان معروف کرد، پیش بینی پایان دنیا در سال ۲۰۱۲ بوده است که البته این اتفاق نیفتاد و ما هنوز هم در این جهان هستیم.
مایاها درباره ی تقویم جهان اینگونه گفته بودند که، جهان در روز ۱۱ آگوست سال ۳۱۱۴ قبل از میلاد مسیح به وجود آمده است. مایاها تقویم های مختلفی دارند که همگی با هم در ارتباط هستند. قوم مایا معتقد است که بیشتر بخش های جهان ناشناخته باقی مانده و در زیر خاک مدفون است.
بسیاری از مکان هایی که مایاها از آن نام می برند در پالنکو در جنوب مکزیک و چیچن ایتزا در شمال، تا حدود بسیار زیادی حفاری شده است و برخی دیگر نیز مدفون باقی مانده است.
مایا از طرفداران سونا بوده است. مایاها از سونای خشک لذت می برده اند و به دلیل داشتن سوناهای زیبا در شبه جزیره ی یوکاتان شهرت فراوانی پیدا کرده اند. سونای مایاها که به آن ها خانه ی عرق نیز می گویند، یکی از محبوب ترین تشریفاتی است که مایاها داشته اند و امروزه هم در هتل ها و استراحت گاه های جهان برای مسافران ارائه می شود.
مایاها سونایشان را از سنگ سونا و یا گل ادوبی می سازند که هر دوی آن ها برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند. مایا، آب را با سنگ آتش گرم نموده تا حدی که بخار زیادی تولید شود. در این فرآیند، از برگ درختان نیز بهره گرفته خواهد شد. بسیاری از افراد فکر می کنند که مایاها از بین رفته اند و یا ناپدید شده اند اما اصلا اینطور نیست.
فرهنگ مایاها هنوز پابرجاست و آن ها هنوز هم هستند. با توجه به تحقیقاتی که انجام شده، مشخص شده است که حدود ۶ یا ۷ میلیون نفر از مایاها در حال حاضر در قاره ی آمریکا زندگی می کنند.
بعضی از آن ها توانسته اند تا خودشان را با زندگی جدید همراه سازند و همچون انسان های دیگر عصر تکنولوژی زندگی کنند اما خیلی از آن ها هنوز هم طبق فرهنگ و سنت هایشان عمل می کنند و زبان مایایی را به عنوان زبان اول برای خود انتخاب نموده و در ارتباطاتشان از آن استفاده می کنند.
عجایب جهان باستان ۳) مجسمه های ایستر
مجسمههای شگفت انگیز جزیره ایستر واقع در کشور شیلی،مدتهاست که نظر کارشناسان را به خود جلب کردهاند، با گذشت زمان، فرسایش خاک، بسیاری از این مجسمهها را تا گردن در زمین مدفون کرده بود. اکنون، باستانشناسان با احتیاط کامل، در حال استخراج این مجسمهها هستند تا بدانند این پیکرهها از سر تا پا به چه شکل میباشند.
تعداد ۸۸۷ مجسمهی سنگی در سرتاسر جزیره ایستر یافت شده است. بیش از نیمی از آنها در نزدیکی یک آتشفشان خاموش بهنام «رانو راراکو»، و یک معدن سنگی قرار دارند. یعنی مکانی که این مجسمهها از آن بیرون کشیده شدند. تعداد زیادی از این مجسمهها در اطراف معدن سنگ وجود دارد که از آنها با عنوان «موآی» یاد میشود.
این معدن سنگ شبیه گورستانی از غولهاست. این مجسمههای سنگی در وضعیت ساخت متفاوتی قرار دارند؛ برخی بهصورت نیمهکاره، برخی شکسته و بسیاری نیز در نیمهی راهِ انتقال، رها شدهاند.
مجسمههای موآی طی یک دورهی ۵۰۰ ساله از سال ۱۱۰۰ تا ۱۶۸۰ میلادی ساخته شدهاند. صدها سال رسوب و فرسایش، موجب دفن شدن مجسمههای موآی در خاک شده است. این پیکرهها چیزی فراتر از سرهای مدفون در خاکاند؛ اینها، مجسمههایی تمامقد و فوقالعادهاند.از سال ۲۰۰۹ تا کنون، گروهی از باستانشناسان با دقت تمام، در حال استخراج دو عدد از این مجسمهها بودهاند.
عجایب جهان باستان ۴) مقبره مرموز شی هوانگ
چین شی هوانگ، نخستین امپراتور سلسله چین، کسی بود که بین مناطق مختلف این سرزمین پیوستگی ایجاد کرد و در سال ۲۲۱ پیش از میلاد امپراتوری چین را به طور رسمی پایه گذاری کرد . آرامگاه امپراتور چین، که در سال۲۱۰ پیش از میلاد در گذشت، در شهر “شیان” واقع در استان “شانشی” کنونی به همراه سربازان سفالی در سال ۱۹۷۴ میلادی کشف شد. این آرامگاه از سال ۱۹۸۷ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
این امپراطور قدرتمند، با وجود جایگاه و قدرت بسیار گریزی از مرگ نداشت، وی که انتظار داشت پس از مرگش هم بر مردم حکمرانی کند دستور داد تا از همه دارایی هایش کپی برداری کرده و نمونه ی آن را با استفاده از سفال، برنز و جیوه بسازند تا پس از مرگش کل دارایی ساختگی او به همراهش دفن شود. این شبیه سازی حتی از چهره ی کل ارتش، خدمتگزاران، کوه، رودخانه و ستاره ها انجام گرفت و همگی پس از مرگ امپراتور به همراه وی دفن شدند.
مقبره “چین شی هوانگ” در سی کیلومتری شرق شهر “شیان” به مساحت ۵۶ کیلومتر مربع قرار دارد.
حفاری مقبره “چین شی هوانگ” که این روزها آن را “گنجینه سربازان خاموش” می نامند و در میان مردم با عنوان “ارتش سفالی” مطرح است، تاکنون به صورت دامنه دار انجام نگرفته است، چرا که مسوولین نگران آن هستند که به دلیل محدودیت امکانات فنی و تکنولوژی این مکان مرموز تخریب شود. بخشی از مقبره که گشایش یافته و ارتش سفالین آن نمایان گشته است هم اکنون برای بازدید عموم آزاد است.
گفته می شود که این سربازان دارای رنگ بوده اند اما به دلیل کوتاهی در نگه داری از سیمای اصیل آثار، مواد رنگی پس از تماس با هوا به سرعت از بین رفته است، به همین سبب، هنوز حفاری گسترده در مقبره “چین شی هوانگ” شروع نشده است. با این حال، با استفاده از روش فنی سنجش از راه دور و دانش زمین شناسی، محدوده و ساختار مقبره زیرزمینی تشخیص داده شده است.
عجایب جهان باستان ۵) مجموعه مقبره های ساکسایوامان در پرو
کار سنگی بدون نقص مجموعه مقبره ی ساکسایوامان که بدون استفاده از قطره ای بتن یا هر ماده ی چسبناک دیگری به پایان رسیده است در برخی از موارد باستان شناسان را شگفت زده کرده است به طوری که امکان وارد کردن حتی یک کاغذ نازک بین این صفحات سنگی نیز وجود ندارد. هر قطعه سنگ سطح صاف و گردی دارد. هیچ کس نمی داند که این سنگ ها چطور به این شکل درآمده و با این دقت و زیبایی روی هم قرار گرفته اند.
عجایب جهان باستان ۶) تونل های عصر حجر
کشف شبکه ای پیچیده و تو در تو از تونل های زیرزمینی که از اسکاتلند تا ترکیه کشیده شده اند نشان می دهد که جوامع عصر حجر تنها شکارچیان و گردآوران ساده ی غذا نبودند. با این وجود هدف از ساخت چنین شبکه ی پیچیده ای از تونل ها توسط انسان های عصر حجر مشخص نشده است.
برخی از باستان شناسان بر این باورند که این تونل های زیرزمینی برای فرار از دست حیوانات درنده مورد استفاده قرار گرفته اند و برخی دیگر می گویند که این تونل های زیرزمینی برای سفر کردن راحت و ایمن و بدون متحمل شدن راهپیمایی های خطرناک در روی زمین و آسیب دیدن از شرایط جوی ناخوشایند و درگیری با سایر جوامع ساخته شده اند.
این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید