آموزش تعیین هدف
تعیین هدف یکی از مهمترین موضوعات زندگی ما است و در واقعه موفقیت، همان تعیین هدف است و مابقی تفسیر آن زندگی شما فقط زمانی بهتر میشود که خواسته خودتان از زندگی را مشخص کنید و برای دستیابی به این خواسته برنامهریزی کنید و سپس تک تک روزها را روی این برنامه کار کنید. با فارسی خوان همراه شوید و مراحل تعیین هدف را فرا گیرید.
ناپلئون هیل:
دلیل اصلی شکست این است که مردم برنامه ناکارآمد را رها نمیکنند تا با برنامه جدید جایگزین شود. مطمئنا پیدا کردن هدف زندگی چیزی است که می توانید به عنوان هدف غایی و نهایی تان روی آن کار کنید و به موفقیت های زیادی دست یابید.
مراحل تعیین هدف:
۱. دقیقاً تصمیم بگیرید که از زندگیتان چه میخواهید.
با آرمانگرایی شروع کنید. فرض کنید هیچ محدودیتی در بودن، داشتن و یا انجام دادن ندارید. فرض کنید همۀ وقت و پول، دوستان و روابط، تحصیلات و تجربه، که لازم است را برای تعیین هدف در اختیار دارید. تصور کنید که چوب جادوییتان را در هوا میچرخانید و در هر چهار جنبه اصلی زندگی به زندگی ایدهآلتان دست مییابید. اگر زندگیتان در هر کدام از این جنبهها ایدهآل و کامل باشد، چگونه بنظر میرسد؟
۱. درآمد: چقدر درآمد میخواهید داشته باشید برای امسال، سال آینده و پنج سال آینده؟
۲. خانواده: چه نوع زندگی برای خود و خانواده خودتان میخواهید بسازید؟
۳ . سلامتی: اگر در سلامتی کامل باشید چگونه خواهد بود؟
۴ . دارایی خالص: در این دوره پنجساله چقدر میخواهید پسانداز کنید؟
۲. اهدافتان را بنویسید.
اهداف شما باید نوشته شود. این اهداف باید واضح، مشخص و قابل اندازهگیری باشد. اهدافتان را باید به ترتیبی بنویسید که انگار قرار است در کارخانهای دوردست به تولید برسد. توضیحات شما برای همه مراحل، واضح و با ذکر جزئیات باشد. فقط ۳٪ از مردم اهدافشان را نوشتهاند و بقیه کار میکنند تا این ۳٪ به اهدافشان برسند.
۳. مهلت تعیین کنید.
ضمیر ناخودآگاه شما، خواسته یا ناخواسته از این مهلت تعیین شده بعنوان اهرم فشاری به شما برای رسیدن به هدفتان طبق جدول زمانبندی استفاده میکند. اگر هدف شما به اندازه کافی بزرگ است، زمانبندی کنید. چنانچه قصدتان رسیدن به استقلال مالی است، شاید یک مهلت ۱۰ یا ۲۰ ساله در نظر بگیرید و سپس آنرا به دورههای یکساله تقسیم کنید که در اینصورت میفهمید که در هر سال چقدر باید کنار گذاشته و سرمایهگذاری کنید. اگر بنا به هر دلیلی در مهلت تعیین شده به هدفتان نرسیدید، براحتی این مهلت را تمدید کنید. اهداف غیر منطقی نیستند، شاید مهلت تعیین شده غیر منطقی بوده باشد.
۴. موانع را شناسایی کنید.
چرا تا کنون به هدفتان نرسیدهاید؟ نظریه محدودیت: همیشه یک عامل محدودکننده که سرعت دستیابی به هدفتان را تحت تاثیر قرار میدهد وجود دارد. عامل محدودکننده شما چیست؟
قانون ۸۰/۲۰ عامل این محدودیتها را مشخص میکند. ۸۰٪ از عواملی که جلوی دستیابی شما به هدفتان را میگیرد در درون خودتان است. و این عوامل فقدان مهارت، کیفیت یا کمیت دانش و اطلاعات است. فقط ۲۰٪ از عوامل عدم دستیابی به هدف از بیرون نشأت میگیرد. همیشه از خودتان شروع کنید.
۵. دانش، اطلاعات و مهارتهای لازم برای دستیابی به هدفتان را کسب کنید.
خصوصاً مهارتهای لازم برای قرار گرفتن در صدر ۱۰٪ از همرشتهایهای خود را شناسایی و کسب کنید. کشف بزرگ: ضعیفترین مهارت اصلی شما تعیینکننده سقف درآمد و موفقیت شماست. باید آن را پیدا کنید و با بهبود آن مهارت، موقعیتتان را بالاتر ببرید.
یک مهارت نام ببرید که با بهبود مداوم و رسیدن به درجه عالی، شما را در دستیابی به مهمترین هدفتان کمک میکند. هر چه که هست، روی یک کاغذ بنویسید، برنامهریزی کنید و هر روز روی آن کار کنید.
۶. کسانی که کمک و همکاریشان برای دستیابی به هدفتان لازم است را شناسایی کنید.
فهرستی از کسانی که باید با آنها یا در کنار آنها کار کنید تا به هدفتان برسید تهیه کنید. ابتدا از اعضای خانواده که همکاری و پشتیبانی آنها را لازم دارید شروع کنید. در این فهرست رئیس، همکاران و زیردستان را لحاظ کنید. خصوصاً، مشتریانی که برای فروش کالا یا خدماتتان به آنها نیاز دارید و پول لازم را از آنها بدست میآورید.
به محض آنکه افراد اصلی که کمکشان را لازم دارید شناسایی کردید، این سوال را از خودتان بپرسید، “من برای آنها چه چیزی دارم؟” باید چیزی بدهید تا چیزی بدست بیاورید. برای دستیابی به اهداف بزرگ الزاماً به کمک و حمایت اشخاص زیادی نیازمندید. یک شخص درست در یک زمان درست و مکان درست میتواند زندگی شما را از این رو به آن رو کند. مردان موفق شبکه گستردهای از مردان دیگر را ایجاد کردند که از آنها کمک میگیرند و بالعکس.
۷. تمام کارهای لازم برای دستیابی به هدف را در یک لیست یادداشت کنید.
با شناسایی ۱. موانع موجود در مسیر هدفتان، ۲. دانش و مهارت لازم، ۳. افراد یا کارشناسان خبره و جمعبندی همه اینها با حوصله تمام، لیستی از تمام گامهای لازم برای دستیابی به هدف را مشخص و یادداشت کنید. هرگاه مورد جدیدی به خاطرتان رسید آن را به انتهای لیست اضافه کنید.
وقتیکه این مراحل را برای هرکدام از اهدافتان انجام دادید، درخواهید یافت که هدفتان بیشتر از همیشه به شما نزدیکتر است. “یک سفر هزار مایلی با یک گام شروع میشود.” شما بزرگترین دیوار روی کره زمین را میتوانید با گذاشتن آجر به آجر روی هم بسازید.
۸. برنامهریزی کنید.
این کار را با تعیین گامهای لازم به ترتیب و با اولویت انجام دهید. ترتیب: برای انجام دادن یک کار مشخص چه کاری از قبل باید بکنید ؟ اولویت: چه کاری بیشتر و چه کاری کمتر اهمیت دارد؟ قانون ۸۰/۲۰ میگوید که ۸۰٪ نتایج از ۲۰٪ فعالیتها بدست میآید.
این قانون میگوید ۲۰٪ از زمانی که در ابتدای کار برای برنامهریزی و سازماندهی اهدافتان صرف میکنید با ارزشتر از ۸۰٪ از وقت و تلاشیست که لازمۀ دستیابی به موفقیت است. برنامهریزی خیلی خیلی مهم است.
۹. طرح داشته باشید.
طرحتان را به تعداد گامهای مشخصی از نقطه شروع تا دستیابی کامل به هدف، مرحلهبندی کنید. وقتی که از قبل هدف و برنامه داشته باشید، احتمال دستیابی به اهدافتان را ۱۰ برابر میکنید یعنی ۱۰۰۰٪ !
• برای هر روز، هفته و ماه از پیش برنامه داشته باشید.
• برنامه هر ماه را در ابتدای ماه مشخص کنید.
• برنامه هر هفته را در آخر هفته قبل مشخص کنید.
• برنامه هر روز را در شب قبل مشخص کنید. هر چقدر بادقتتر و با جزئیات بیشتری فعالیتهایتان را برنامهریزی کنید، در زمان کمتری به نتایج بهتری دست پیدا میکنید.
۱۰. مهمترین کاری که در هر روز باید انجام بدهید را انتخاب کنید.
با توجه به قانون ۸۰/۲۰ وظایف خود را اولویتبندی کنید. این سوال را از خودتان بپرسید، “اگر فقط یک کار از فهرست کارهای روزانه را میتوانستم انجام بدهم، کدام کار از همه مهمتر بود؟
پاسخ شما هر چه هست جلوی آن شماره ۱ را بنویسید. سپس از خودتان بپرسید، اگر فقط یک کار دیگر هم میتوانستم انجام بدهم، کدام کار را با استفاده بهینه از وقتم میتوانم انجام دهم؟ سپس جلوی آن شماره ۲ را بنویسید. همین کار را تکرار کنید تا ترتیب و اولویت کارها مشخص شود.
تمرکز کلید موفقیت است. تمرکز یعنی شما دقیقاً میدانید چه میخواهید بکنید و همه وجود خودتان را معطوف به کارهایی بکنید که شما را به سمت هدفتان هدایت میکند.
۱۱. تمرکز داشته باشید.
به محض اینکه مهمترین کارتان را مشخص کردید، تمرکزتان را فقط روی آن کار بگذارید تا ۱۰۰٪ به انجام برسد. توانایی شما در مشخص کردن مهمترین کار و سپس تمرکز روی آن بدون انحراف فکری و حواسپرتی، باعث دو یا سه برابر شدن کیفیت و کمیت نتایج و بهرهوری میشود.
تمرکز روی یک کار، یکی از قویترین تکنیکهای مدیریت شناخته شده است. یعنی وقتی کاری را شروع کردید، از همه عوامل انحرافی اجتناب کنید تا آن کار را به پایان برسانید. وقتی که این عادت را در خود پرورش دهید، مثل دیگران به دفعات میتوانید این کار را بکنید.
۱۲. اهدافتان را در ذهن تصویرسازی کنید.
تصویرهای واضح، زنده، هیجانانگیز و احساسی از اهدافتان خلق کنید به طوریکه انگار واقعی هستند. هدفتان را دست یافته ببینید. تصور کنید در حال لذت بردن از هدفتان هستید. اگر هدفتان یک اتومبیل است، خود را در حال رانندگی با آن تصور کنید. اگر رفتن به مسافرت تفریحی است، هم اینک خودتان را در مسافرت ببینید. اگر خانۀ رویایی شماست، خود را در حال زندگی در آن ببینید.
در تصویرسازی ذهنی، هیجان ناشی از موفقیت و دستیابی به اهداف را احساس کنید. یک تصویر ذهنی بهمراه هیجان و شور و حرارت تاثیر شگرفی بر ذهن ناخودآگاه و ذهن هوشیار شما دارد. تصویرسازی ذهنی شاید قدرتمندترین قوه ذهنی است که در دسترس شماست و به شما در دستیابی سریعتر و فراتر از تصور به هدفتان کمک میکند.
وقتی که از اهداف واضح و روشنی که همراه با تصویرسازی و هیجان است استفاده کنید، ذهن هوشیار خود را فعال میکنید. سپس این ذهن هوشیار هر مسئلهای که سر راه هدفتان قرار دارد را حل میکند. ذهن هوشیار شما قانون جذب را فعال میکند و شروع به جذب افراد، موقعیتها، ایدهها و امکاناتی میکند که شما را در دستیابی هر چه سریعتر به هدفتان کمک میکنند.
۱۳. تمرینی برای تعیین هدف.
کاغذی بردارید و در بالای آن کلمه اهداف بنویسید و سپس تاریخ آنروز را بنویسید. در زیر آن تعداد ۱۰ تا از اهدافی که دوست دارید تا یکسال آینده بدانها دست یابید را بنویسید. هر کدام از این اهداف را با کلمه من شروع کنید. در ادامه، جمله خود را با فعلی همراه سازید که به صورت دستوری از ذهن هوشیار به ذهن ناخودآگاه عمل کند.
اهدافتان را با فعل زمان حال توضیح دهید، طوریکه انگار هم اکنون بدانها دست یافتید. برای مثال اگر هدف شما بدست آوردن حجم مشخصی از پول تا تاریخ مشخصی است، اینطور میگویید، من در آخر سال این مبلغ پول دارم.“ اگر هدف شما خریدن خودروی جدیدی است، میتوانید اینطور بگویید، من در تاریخ … سوار ماشین … هستم.
در نهایت، هنگام نوشتن اهدافتان، همیشه آنها را با جملات مثبت بنویسید. بجای گفتن، من سیگار را ترک خواهم کرد،میتوانید بگویید، من یک غیر سیگاری هستم. همواره اهدافتان را طوری بیان کنید که انگار هم اکنون واقعی هستند، انگار در همین لحظه به آنها رسیدید. این کار باعث تغییر واقعیت خارجی در ذهن هوشیار و ذهن ناخودآگاه شما میشود بنابراین با دستوراتی که از ذهن شما صادر میشود تناقضی ندارد.
۱۴. هدف اصلی و قطعی خود را تعیین کنید.
پس از اینکه لیستی از ۱۰ هدفتان را آماده کردید، این سوال را از خودتان بپرسید، “اگر من با چرخاندن چوب جادویی در هوا میتوانستم به هر کدام از این اهداف در طی ۲۴ ساعت برسم، کدامیک از این اهداف بیشترین تاثیر مثبت را در زندگی من دارد؟
پاسخ شما هر چه که هست دورش دایرهای بکشید و آنرا در بالای کاغذ دیگری بنویسید. سپس:
۱. تمام جزئیات را بوضوح در ادامه بنویسید.
۲. برای هدفتان مهلتی تعیین کنید و وقت اضافهای هم در صورت نیاز ذکر کنید.
۳. موانع احتمالی بر سر راه هدفتان که باید بر آنها پیروز شوید را مشخص کنید . سپس مهمترین مانع، هم درونی و هم بیرونی، را مشخص کنید.
۴. دانش و مهارتی که لازم دارید تا به آن هدف برسید را مشخص کنید، سپس مهمترین مهارتی که باید در آن حرفهای باشید را مشخص کنید.
۵. کسانی که کمک و همکاریشان را لازم دارید مشخص کنید، و فکر کنید چه کاری از شما ساخته است که شایستگی کمکشان را داشته باشید.
۶. لیستی از تمام کارهایی که برای نیل به هدفتان باید انجام بدهید را تهیه کنید.
۷. لیستتان را به ترتیب و با اولویت، یعنی کدام را باید اول انجام دهید و کدام مهمتر است، ساماندهی کنید.
۸. با ساماندهی لیستتان و تعیین گامهای لازم، برنامهای بریزید و گام اول تا گام آخر را در آن مشخص کنید، و سپس هر روز روی برنامه کار کنید و آنرا اجرا کنید.
۹. برنامه خود را به فعالیتهای کوچکتر تقسیم کنید و هر روز و هر هفته و هر ماه با برنامه از پیش تعیین شده گام بردارید.
۱۰. اولویتبندی کنید و مهمترین آن را مشخص کرده و هر روز روی آن کار کنید تا با سرعت بیشتری به هدفتان برسید.
۱۱. با نظم و ترتیبی که در خود ایجاد میکنید روی مهمترین کاری که امروز باید انجام دهید تمرکز کنید تا ۱۰۰٪ انجام شود. با تمرین یاد بگیرید که هر لحظه فقط یک کار را به پیش ببرید.
دقیقاً تصمیم بگیرید چه میخواهید، آنرا بنویسید، برنامهریزی کنید، و تک تک روزها را روی آن کار کنید.اگر این مراحل را برای همه کارهایتان تکرار کنید بصورت عادت درمیآید، و کارهای بیشتری در هفتهها و ماههای آینده به انجام میرسانید کارهایی که چندین سال برای دیگران طول میکشد تا انجام دهند. همین امروز شروع کنید.
این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید