عوارض گرسنگی
چاقی و اضافه وزن از جمله مشکلات رایج دنیای امروز محسوب می شوند. برخی برای کاهش وزن به گرسنگی متوسل می شوند اما از عوارض گرسنگی آگاه نیستند . کاهش میزان غذای مصرفی روزانه یکی از گزینه هایی است که در زمینه کاهش وزن مورد توجه قرار می گیرد. به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از “ریدرز دایجست”، اگرچه کاهش کالری دریافتی برای کاهش وزن منطقی به نظر می رسد، اما رفتن به بستر خواب در شرایطی که گرسنه هستید می تواند آثار مختلفی بر افراد مختلف به همراه داشته باشد. به گفته کارشناسان، این شرایط اغلب به سود سلامت بدن یا وزن شما نیست.
گرسنگی عوارض جانبی زیادی برای بدنمان در بردارد. افت قندخون، اختلالات هورمونی، اختلالات خلق و خو و ناتوانی در تمرکز ناشی از گرسنگی پدید می آیند. اگر می خواهید حوصله و تمرکز و خلق و خویتان را مانند سابق تنظیم کنید بهتر است به موقع غذا بخورید و از غذاهای سالم استفاده کنید. راشل پیندیک، استاد دانشگاه هاروارد توصیه های جالبی در این زمینه ارائه داده است که در ادامه خواهید خواند.
هنگامی که کربوهیدارت های پیچیده – میوه، سبزیجات، و غلات کامل – مصرف نمی کنید، قند خون شما افت می کند. زمانی که این شرایط رخ می دهد، توانایی شما برای تمرکز و هشیار ماندن افت می کند.
فرایند تاثیر گرسنگی
بدن انسان برای تأمین انرژی مورد نیاز خود به آن چه می خورید، وابسته است. اما گاهی اوقات ممکن است به واسطه مشغل کاری فراموش کنید که چند ساعت است چیزی نخورده اید یا از سر بی حوصلگی یکی از وعده های غذایی روزانه خود را نادیده بگیرید.
غذا سوخت مورد نیاز ذهن و بدن را تأمین می کند. از این رو، هر چه بیشتر گرسنگی را تحمل کنید، اثرات آن به تدریج روی روان و جسم شما نمایان خواهد شد. بدخلقی ناشی از گرسنگی (Hangry) یکی از پیامدهای گرسنگی بیش از اندازه است. در ادامه با شرایطی که در این حالت رخ می دهد، بیشتر آشنا می شویم.
افت قوای ذهنی از عوارض گرسنگی
قوای ذهنی شما دچار افت شدید می شود. به گفته راشل پیندیک، استاد دانشگاه هاروارد، گلوکز سوخت اصلی مغز است، که از طریق مواد غذایی مصرفی – به ویژه نمونه های سرشار از کربوهیدارت – تامین می شود. هنگامی که کربوهیدارت های پیچیده – میوه، سبزیجات، و غلات کامل – مصرف نمی کنید، قند خون شما افت می کند. زمانی که این شرایط رخ می دهد، توانایی شما برای تمرکز و هوشیار باقی ماندن افت می کند.
افت قند خون از عوارض گرسنگی
هنگامی که قند خون افت می کند، بدن انسان تمایل شدید به مصرف خوراکی های شیرین را تجربه می کند. به گفته بریجیت زیتلین، متخصص تغذیه، در این شرایط احتمال پرخوری برای جبران کمبود کالری که در طول روز شکل گرفته است، افزایش می یابد. مشکل بزرگی که مردم در این شرایط و با مصرف کربوهیدارت های ساده (قندها) تجربه می کنند، این است که توجهی به مصرف چربی یا پروتئین نمی کنند.
مصرف بیش از اندازه کربوهیدارت ها اغلب به شکل گیری علائم جسمانی مانند نفخ، یبوست، و خستگی منجر می شود. جای شگفتی نیست که تبدیل شدن این کار به یک عادت نتیجه ای جز افزایش وزن به همراه ندارد.
عوارض گرسنه خوابیدن
فکر می کنید بدن شما هنگام شب به غذا نیاز ندارد؟ بهتر است در این زمینه تجدید نظر کنید. بدن انسان به طور مداوم در ۲۴ ساعت شبانه روز انرژی مصرف می کند و همواره در حال سوزاندن کالری است. این به معنای آن است که باید سوخت مورد نیاز برای حفظ بالاترین سطح کارایی حتی زمانی که خواب هستید را تامین کنید. اگر با شکم گرسنه به خواب بروید اثر سطوح انرژی کاهش یافته می تواند باقی روز شما را تحت تاثیر قرار دهد.
معده خالی و احساس گرسنگی می تواند هر فردی را بداخلاق سازد. نتایج مطالعه انجام شده توسط پژوهشگران دانشگاه کمبریج نشان داد که سطوح هورمون سروتونین – هورمون تنظیم رفتار – هنگامی که فردی چیزی نمی خورد دچار نوسان می شود که این شرایط بر بخشی از مغز تاثیرگذار است که به کنترل خشم کمک می کند.
تحلیل رفتن ماهیچه ها از عوارض گرسنگی
انجام ورزش اگر قرار باشد شب ها گرسنه به خواب بروید سودی به همراه نخواهد داشت. مطالعات نشان داده اند که خوابیدن با معده خالی می تواند بدن را از مواد مغذی ضروری برای تبدیل پروتئین به عضله محروم سازد و بدن روند تجزیه عضلات برای کسب انرژی را آغاز کند. برای آن که بهترین نتیجه را از تمرینات ورزشی خود بگیرید، چند ساعت پیش از خواب شامی سبک مصرف کنید و آب فراوان بنوشید. به خاطر داشته باشید که از پرخوری پرهیز کنید. میزان غذایی که مصرف می کنید نباید احساس سنگینی یا سیری بیش از اندازه را در شما ایجاد کند.
یک شام سبک و مقوی از شکل گیری اختلال در خواب شبانه جلوگیری می کند، در شرایطی که امکان انجام فرآیندهای شبانه را برای بدن فراهم می کند که از آن جمله می توان به ترمیم و ساخت عضلات اشاره کرد.
افزایش وزن از عوارض گرسنگی
بسیاری فکر می کنند با معده خالی به خواب رفتن می تواند در تحقق هدف کاهش وزن موثر باشد. اما در واقعیت، هرچه بیشتر احساس گرسنگی کنید، احتمال این که روز بعد غذای بیشتری مصرف کنید، بیشتر می شود. این که پیش از وعده غذایی بعدی آنقدر صبر کنید تا احساس گرسنگی فوق العاده به شما دست دهد، می تواند سطوح قند خون را چنان کاهش دهد که تمایل داشته باشید هر چه را که می بینید، بخورید.
افزون بر این، همان گونه که اشاره شد با معده خالی خوابیدن می تواند به مصرف مواد غذایی بیشتر در صبح روز بعد منجر شود و از این رو، قند خون به سطوح ناسالم افزایش یافته و شرایط سوخت و ساز در ادامه روز تحت تاثیر قرار بگیرد. به جای این که شب ها گرسنگی بکشید می توانید مقداری مغزهای خوراکی یا شکلات تلخ مصرف کنید.
اختلال در خواب عوارض گرسنگی
رفتن به بستر خواب در شرایطی که شام نخورده اید و گرسنه هستید می تواند به خواب رفتن را با تاخیر مواجه سازد. زمانی که سرانجام به خواب می روید نیز دردهای گرسنگی مغز را از نظر ذهنی در حالت هشدار نگه می دارند و این شرایط شما را از خواب عمیق کافی شبانه محروم می سازد. افزون بر این، مطالعات نشان داده اند که کمبود خواب مناسب می تواند به عوارض جانبی منفی بسیاری از جمله افت سوخت و ساز، افزایش اشتها، سیستم ایمنی تضعیف شده، و خطر بیشتر برای ابتلا به برخی انواع سرطان و همچنین دیابت منجر شود.
پس اگر در پی کاهش وزن هستید در شرایطی که سلامت بدن خود را نیز حفظ می کنید، به خواب رفتن شبانه با معده خالی می تواند نتیجه ای معکوس به همراه داشته باشد زیرا از استراحت کافی بی بهره خواهید بود.
ضعف در کنترل خود از عوارض گرسنگی
افرادی که در طول رژیم غذایی عصبی می شوند ممکن است در دنبال کردن یک برنامه غذایی سالم بیشتر سختی بکشند و یا وقتی تلاش می کنید یک عادت بد را از بین ببرید در زمان گرسنگی ممکن است حس کنید قدرت اراده تان ضعیف تر شده. در یک آنالیز تحقیقاتی که توسط Personality and Social Psychology Review منتشر شد محققان اظهار کردند ضعف در کنترل خود بیشتر زمانی اتفاق می افتد که گلوکز پایین باشد و یا به خوبی برای مغز ارسال نشود. عدم توانایی در تمرکز تحقیقات نشان داده دانش آموزانی که سطح قند خونشان پایین است نمی توانند خوب در کلاس تمرکز کنند.
همچنین کارمندان قبل از ساعت نهار و یا در ساعات پایانی کار به دلیل پایین بودن سطح قند خون نمی توانند وظایف خود را به صورت بی نقص انجام دهندبنابراین احساس گرسنگی روی توجه و واکنش افراد نیز تاثیر می گذارد.
کم تحمل بودن از عوارض گرسنگی
احساس کم تحمل بودن اگر والدینی آرام هستید، با مراعات رانندگی می کنید و یا هنگام کار با صبر مشکل مشتریان را حل می کنید هنگام گرسنگی ممکن است حس کنید صبرتان مورد آزمایش قرار گرفته تحقیقات زیادی نشان داده کاهش قند خون با بی صبری و خشونت در ارتباط است. تجربه شما از عصبی شدن بر اثر گرسنگی ممکن است با آنچه گفته شد متفاوت باشد برخی افراد فقط خسته می شوند، برخی مضطرب می شوند. بسیاری از افراد در هم می روند و احساس بی انگیزگی می کنند. مهم نیست علائم عصبی شدن بر اثر گرسنگی چگونه خود را نشان می دهند برای بسیاری از ما همین که بدانیم علائم واقعی هستند کافی است.
چرا گرسنه می شویم
ارتباط روده و مغز بیشتر مواقع وقتی مرتب غذا می خوریم و مواد مغذی خوب را به بدن می رسانیم فرآیند متابولیک به خوبی مطمئن می شود بدن و مغزمان تمام مواد مغذی مورد نیازشان را دریافت می کنند تا عملکردی درست داشته باشند. البته شرایطی نیز هست ( مانند دیابت نوع ۱ و نوع ۲ ) که این فرآیند دچار مشکل می شود اما در بیشتر موارد تمرین عادات سالم غذا خوردن کمکان می کند احساس رضایت و سلامت داشته باشیم.
متاسفانه برنامه بهم ریخته روزانه و دیگر موانع ممکن است بر سر راه سالم غذا خوردن قرار بگیرند وقتی مدت زمان زیادی بدون غذا می مانید تغییراتی در بدنتان اتفاق می افتد. افت گلوکز خون یکی از آن تغییرات است اما تنها دلیلی نیست که احساس گرسنگی می کنید. قند خون پایین یک محرک است اما فاکتورهای فیزیولوژیک بسیاری هستند که نقش دارند،برای مثال واکنش گلوکز قند می تواند در هر فرد متفاوت باشد، قند خون پایینی حقیقی مشکلی است که به آن هیپوگلیسمی گفته می شود و در آن سطح گلوکز خون کمتر از ۷۰ میلی گرم در هر یک دهم لیتر است ممکن است به خاطر این تفاوت در قند خون گرسنه شوید.
اما فاکتورهای اصلی که نقش ایفا می کنند هورمون های گلوکاگون و اپی نفرین و سیستم عصبی سمپاتیک هستند، وقتی سطح قند خون پایین است گلوکاگون و اپی نفرین آزاد می شوند، این هورمون ها تلاش می کنند سطح قند خون را با شکست کربوهیدرات یا چربی های ذخیره شده به حالت طبیعی بازگردانند، آدرنالین یا اپی ننفرین را به خاطر تاثیرشان روی بدن گاهی هورمون استرس می نامند.
سیستم عصبی سمپاتیک و اپی نفرین باعث ایجاد بسیاری از علائم هیپوگلیسمی می شوند: لرزش، اضطراب، عرق کردن، خشکی دهان، رنگ پریدگی. بعلاوه، گرسنگی، عرق کردن و منگی به دلیل آزاد شدن استیل کولین در سیستم عصبی سمپاتیک اتفاق می افتد. سیستم عصبی مرکزی نیز ممکن است در این فرآیند دخیل باشد وقتی سیستم عصبی مرکزی دچار کمبود گلوکز می شود ممکن است منجر به گیجی، تحریک پذیری و یا حتی در موارد شدید از دست دادن هوشیاری شود.
این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید