سکته مغزی

حالت شب

سکته مغزی زمانی رخ می‌دهد که خونی که مسئول تغذیه قسمتی از مغز شما می‌باشد، قطع گردیده و یا شدیداً کاهش پیدا کند، که این امر موجب می‌گردد بافت مغز از اکسیژن و غذا محروم‌ گردد. در عرض چند دقیقه سلول‌های مغز شروع به مردن و نابود شدن می‌نمایند.سکته مغزی، یک موقعیت اورژانس و فوریت پزشکی است.کنترل بهتر عوامل خطر سکته‌های وسیع و بزرگ، مثل فشار خون بالا، کشیدن سیگار، و کلسترول بالا، در این کاهش نقش داشته باشند.برای آشنایی بیشتر با سکته مغزی با فارسی خوان همراه باشید.

سکته مغزی

سکته مغزی نوعی اختلال نورولوژیک ناگهانی است که به دنبال آن خون‌رسانی به ناحیه‌ای که دچار سکته مغزی شده‌است مختل می‌شود. خون‌رسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد٬این قسمت از مغز دیگر نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحا سکته مغزی می‌نامند. سکته مغزی می‌تواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگ‌های خون‌رسان مغز ایجاد شود. سکته ی مغزی در مردان بیشتر از زنان است.

سکته مغزی

نشانه های سکته مغزی

۱- مشکل در راه رفتن این امکان وجود دارد ، و یا سرگیجه‌های ناگهانی، از دست دادن تعادل، و از دست دادن هماهنگی را تجربه نمایید.و ممکنه باعث سکته شود.
۲-  مشکل در صحبت کردن و فهمیدن ممکن است احساس گیجی، و اغتشاش کنید. این امکان وجود دارد که در صحبت کردن لغاتی را از قلم انداخته و یا نتوانید آنها را خوب ادا کنید، و یا اینکه در فهم و درک سخنان مشکل داشته باشید.
۳-  فلج، رعشه، از کارافتادگی و یا کرختی و بی‌حسی صورت، بازو و یا پا این امکان وجود دارد که کرختی، و بی‌حسی ناگهانی، ضعف و یا فلج صورت، بازو و یا پا، خصوصاً در یک طرف بدن شما، سکته ایجاد گردد.

همچنین بخوانید : سلامت قلب

۴-  اختلال در بینایی در یک چشم و یا هر دو چشم ممکن است به طور ناگهانی دید لکه‌دار، تیره، مه‌آلود، و یا سیاه در یک چشم و یا هر دو چشم داشته باشید، و یا اینکه دوتایی ببینید و باعث سکته شده.
۵-  یک سردرد ناگهانی و شدید، که ممکن است با تهوع، سرگیجه، و یا تغییر در هوشیاری، همراه باشد، ممکن است اشاره‌ای  در بروز سکته در شماباشد.

انواع سکته مغزی

انواع سکته مغزی

سکته مغزی به سه دسته تقسیم می شود که بر حسب درجه شدت خطرات و عوارض نامگذاری شده است. در سکته‌های مغزی خون‌ریزی دهنده که ناشی از پاره شدن یک رگ خونی در داخل یا سطح مغز می‌باشند وقتی که یک رگ خونی پاره می‌شود، دیگر حس به سلول‌های مغزی نمی‌رسد، به علاوه نشت خون از رگ پاره شده، می‌تواند به بافت مغزی آسیب جدی وارد می شود.

سکته مغزی ایسکمیک

متداول ترین نوع سکته مغزی، ایسکمیک، نام دارد. تقریبا از هر ۱۰ سکته مغزی ۹ مورد در این گروه قرار می گیرند. عامل بروز سکته مغزی، لخته خونی است که در رگ درون مغز ایجاد شده است. مثلا رسوب چربی ها در شریان ها (آترواسکلروز) باعث تشکیل لخته خونی می شود. سپس این لخته خونی به جای دیگری از بدن می رود که در آنجا سرخرگ رساننده خون به مغز را می بندد.و باعث سکته شده است.

سکته مغزی هموراژیک

وقتی یک رگ خونی در مغز پاره شود و باعث خونریزی در مغز شود، این نوع سکته رخ می دهد که آن هم دلایل متعددی دارد.سکته مغزی هموراژیک بسیار نادر و مرگ بار است. این نوع سکته وقتی بروز می کند که یک رگ خونی ضعیف در مغز منفجر شود. نتیجه این نوع سکته، خونریزی شدید درون مغز است که متوقف کردن اش بسیار دشوار است.

سکته مغزی ایسکمیک گذرا

در واقع یک سکته مغزی ناقص است که در اثر گرفتگی رگ خونی رخ می دهد. اگرچه سکته مغزی ایسکمیک گذرا باعث آسیب دائمی مغز نمی شود، ولی باعث بروز علائم سکته مغزی می شود که چند دقیقه و یا حتی چند ساعت سکته طول می کشد. شما به عنوان علامت سکته مغزی نباید از این حالت چشم پوشی کنید.

سکته مغزی ترومبوتیک

سکته ترومبوتیک وقتی رخ می‌دهد که در یکی از سرخرگ‌هایی که خون مغز شما را تامین می‌نماید، یک لخته خون، تشکیل گردد. این لخته اغلب ممکن است به خاطر رسوب چربی(پلاک) که در سرخرگ‌ها تجمع می‌یابد، و موجب کاهش جریان خون می‌شود، ایجاد شود، و یا به خاطر سایر عوارض مربوط به سرخرگ نیز سکته مغزی ترومبوتیک می باشد.

سکته مغزی آمبولیک

سکته آمبولیک زمانی رخ می‌دهد که یک لخته خون و یا سایر مواد باقیمانده، در فاصله‌ای دورتر از مغز شما تشکیل گردند، و سپس از طریق جریان خون به سرخرگ‌های مغزی باریک تر انتقال یافته و در آنجا منزل گزینند. این شکل از لخته خون، آمبولی( آمبولوس)، نامیده می‌شود.

نشانه هایی ظاهری بعد از سکته مغزی

نشانه هایی ظاهری بعد از سکته مغزی

۱- ضعف و کرختی صورت وبازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن
۲- فلج صورت. بازو و پاها در همان طرف
۳- عدم تعادل و لنگ زدن
۴- اختلال در تکلم یا در درک کلام
۵- اشکال در بلع یا دیس واژی
۶- کرختی و سوزش قسمت های بدن اشکال در درک وضعیت و موقعیت
۷- دو بینی و تاری دید یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم
۸- سردرد شدید و ناگهانی

۹- از دست دادن حافظه کوتاه مدت وطولانی مدت و اختلال در قضاوت
۱۰- سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی
۱۱- بی اختیاری ادرار و مدفوع
۱۲- اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران می گویند.
۱۳- عدم توانایی در انجام حرکات ظریف نیز از نشانه های ظاهری بعد سکته مغزی می باشند.

آزمایش FAST برای تشخیص سکته مغزی

۱- F همان Face (صورت) است. پزشک از شما می خواهد لبخند بزنید. او می بیند که آیا آب دهانتان از یک طرف تراوش می کند.
۲- A همان Arms (بازوها) است. پزشک از شما می خواهد بایستید. او می بیند که آیا یک طرف بدنتان رو به پایین است.
۳- S همان Speech (صحبت کردن) است. پزشک از شما می خواهد یک جمله ساده را چند بار تکرار کند.می بیند که آیا شما دارای مشکل حرف زدن هستید و یا کلمه ای را جا می اندازید.
۴- T همان Time است. زمان بسیار مهم است. اگر هر کدام از این علائم را دارید، و می توان سکته را تشخیص داد.

عوامل خطر سکته مغزی

۱-  فشار خون بالا احتمال بروز سکته مغزی با بالا رفتن فشار خون پزشک به شما کمک خواهد کرد تا یک فشار خون پایه و هدف بر مبنای سن، و اینکه مبتلا به دیابت و یا سایر عوامل باشید را برایتان در نظر بگیرد.
۲-  کشیدن سیگار و یا در معرض دود آن قرار گرفتن.
۳- کلسترول بالا سطح کلسترول تام بالای ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر(mg/dL) و یا ۲/۵ میلی‌مول در لیتر(mmol/L).
۴-  دیابت
۵-  اضافه‌وزن و یا چاقی
۶-  عدم فعالیت فیزیکی
۷-  آپنه (قطع تنفس) مسدودکننده خواب یک نوع اختلال خواب که در آن سطح اکسیژن متناوب در طول شب افت می‌کند.
۸-  بیماری قلبی عروقی، شامل نارسایی قلبی، نقص قلبی، عفونت قلبی

همچنین بخوانید : سلامت قلب

۹-  استفاده از بعضی از انواع قرص‌های پیشگیری از بارداری و یا درمان‌های هورمونی که حاوی استروژن هستند.
۱۰-  اعتیاد به الکل ممکنه باعث سکته شود.
۱۱- استفاده از داروهای مخدر غیرمجاز و یا مواد مخدر مثل کوکائین و متامفتامین‌ها.
۱۲-  سابقه فردی و یا خانوادگی سکته مغزی، حمله قلبی و یا TIA.
۱۳-  سن ۵۵ سال یا بالاتر از آن.
۱۴-  نژاد در نژاد آفرقایی امریکایی نسبت به سایر افراد در نژادهای دیگر، احتمال خطر بروز سکته مغزی بیشتر است.
۱۵-  جنسیت احتمال خطر بروز سکته مغزی در مردان نسبت به زنان بیشتر است. زنان معمولاً در سنین بالاتر دچار سکته مغزی می‌شوند، و احتمال مرگ آنها ناشی از سکته مغزی معمولاً بیشتر است.

گیاهان مناسب برای پیشگیری از سکته مغزی

گیاهان مناسب برای پیشگیری از سکته مغزی

۱- سیر با کاهش دادن فشار خون و کلسترول مانع از سکته مغزی ایسکمیک، همچنین سیر بعنوان یک ضد انعقاد خون عمل می کند.
۲- گیاه جینکو به پیشگیری و درمان سکته مغزی کمک می کند. این گیاه مانع از تشکیل لخته خون می شود و جریان خون به مغز را افزایش می دهد. همچنین جینکو از تشکیل رادیکال های آزاد جلوگیری می کند.
۳- زنجبیل نیز سبب کاهش کلسترول می شود و گردش خون را بهبود می بخشد. این گیاه رقیق کننده خون است که مانع از لخته شدن خون می شود.
۴- کورکومین موجود در زردچوبه نیز سبب جلوگیری از لخته شدن خون می شود.و گیاهان مناسب برای پیشگیری از سکته می باشند.

درمان گیاهی سکته مغزی با طب سنتی

طب سنتی نسخه های متعددی برای درمان سکته حالات بعد از بروز سکته مغزی دارد که یکی از آن انجام زالو درمانی البته با مشورت با پزشک معالج است. اگر در همان چند روز اول که بیمار سکته کرده است مراجعه شود ، بلا فاصله پشت هر گوش ۱۰ عد زالو انداخته شود . درشتی و ریزی زالو ها به توان بیمار بستگی دارد . این روش درمانی باعث رفع سریع عوارض سکته همچون فلج و بی حسی اندام ها و بازگشت هوشیاری به بیمار می گردد.و باعث درمان سکته می باشد.

تغذیه و عادات اشتباه سکته مغزی

یکی از علل اصلی بروز سکته مغزی رعایت نکردن اصول پایه ای سلامتی است که تغذیه و فعالیت جسمی است .هر چه فعالیت کمتر، رژیم غذایی ناسالم تر و وزن بیشتری داشته باشیم و از طرف دیگر هوای ناسالم تری را تنفس کنیم و استرس بیشتری داشته باشیم احتمال بروز سکته بیشتری خواهیم داشت.سیگار کشیدن ، کم تحرک بودن و استفاده زیاد از الکل جزو علل اصلی سکته مغزی محسوب می شوند . یکی دیگر از عواملی که باعث سکته مغزی می شود داشتن رژیم غذایی اشتباه است. یک رژیم غذایی نامناسب باعث افزایش خطر سکته می شود. مصرف زیاد چربی ها و کلسترول باعث باریک شدن رگ های خونی توسط پلاک ها می گردد.

معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهنده‌ای وجود ندارد یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. بعد از بروز سکته بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته ایجاد می‌شود بستگی به محل سکته و وسعت بافت‌های گرفتار شده مغز دارد. عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلج‌کننده دائمی یا حتی مرگ را شامل می‌شود و سکته رخ می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به راهنمایی دارید؟

09901528674

پشتیبانی در تلگرام