امروز میخواهیم درباره آموزش بهداشت فردی به کودکان صحبت کنیم. هیچ چیزی بدتر از این نیست که کودک دلبندتون نتونه مطابق با سنش به نظافت شخصی خودش برسه. مطمئنا از یه نی نی انتظار ناخن گرفتن نداریم اما یه بچه ۵ساله باید یاد گرفته باشه بعد از بازی دستهاشو بشوره. یا اگه زمین خورد بلافاصله دستای آلوده شو توی دهن نبره. یا حتی یادشون نره که نظافت بدنشون رو بعد از دستشویی حتما انجام بدن. بی شک یکی از سختترین چالشهای هر مادری اینه که بتونه طوری نظافت شخصی رو به کودکش آموزش بده که خیالش از بابت اون راحت باشه.اگه به تازگی مادر شدید تیم فارسی خوان امروز کمکتون میکنه
بهداشت فردی در کودکان
رعایت بهداشت فردی در همه سنین به خصوص کودکان ار اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. کودکان به دلیل حساسیت زیاد بیشتر از سایر سنین در معرض انواع باکتری ها و میکروب ها قرار دارند. کودکان در اثر عدم رعایت بهداشت فردی امکان ابتلا به انواع بیماری ها وجود دارد. به همین جهت ضروری است تا والدین درباره آموزش به کودکان اقداماتی انجام دهند تا به آن ها در این امر یاری دهد. نکاتی که در آموزش بهداشت فردی کودکان باید به آن توجه داشت به شرح ذیل می باشد:
۱- آموزش درست شستن دست و صورت کودکان با صابون در قبل از غذا و بعد از دستشویی
۲- آموزش درست مسواک زدن بعد از غذا خوردن در دفعات وعده غذایی
۳- استفاده از وسایل بهداشت فردی مانند حوله، مسواک، شانه
۴- آموزش درست حمام کردن (حداقل دو بار در هفته استحمام شود)
۵- دادن اطلاعات کافی و مفید درباره رژیم غذایی سالم به کودکان
۶- برای بهداشت دستگاه ت ن اس ل ی کودکان مخصوصا دختران نیاز به عوض کردن لباس زیر و جدا شستن آن به صورت روزانه
۷- آموزش استفاده درست از لوازم بهداشتی اماکن عمومی
۸- برای یادگیری صحیح و درست بهداشت فردی کودکان نیاز به فردی می باشد که به اقدامات کودکان تا یادگیری درست آن ها نظارت کامل داشته باشد
۹- جهت بهداشت مو و کمک به رشد موها کودکان علاوه بر شستن آن باید نحوه صحیح شانه زدن را آموزش داد
۱۰- آموزش کوتاه کردن ناخن برای جلوگیری از تجمع میکروب ها در زیر ناخن کودکان می باشد
دانش آموزان در محیط مدرسه و خانه بهتر است تا مسائل بهداشتی را رعایت کنند تا از بیماری ها به دور باشند و این وظیفه والدین است تا به آن ها آموزش دهند. والدین همگی مشتاقانه پیگیر آموزشهای آکادمیک کودکان خود در مدارس هستند، در حالی که کمتر به مسایل آموزشی دیگر مانند بهداشت در مدرسهها اهمیت میدهند. این مقاله را بخوانید
یکی از مهمترین این برنامهها آموزش سلامت و بهداشت به کودکان در مدارس و مهدهای کودک است که در واقع خانه دوم بچهها به حساب میآیند.این آموزشها معمولا از شناخت بدن آغاز شده و به شناخت فاکتورها و عوامل بیماریزا و راههای پیشگیری از آنها میپردازد.
سنین آغازی مدرسه، سالهای حساسی از نظر سلامت بچهها هستند که سهل انگاری در آنها میتواند عواقب مادام العمری بهمراه داشته باشد.تغذیه سالم، پیشگیری از بیماریها، رشد و نمو فیزیکی، تولید مثل، سلامت روان، داروها و پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر و بهبود سلامت از جمله عناوین آموزشی به کودکان در این زمینه میباشند.
هدف از این آموزشها نه تنها افزایش آگاهی فرزند شما بلکه هدایت رفتار سالم در او و نهایتا در جامعه است. آموزش بهداشت فردی به بچهها شامل هم بهداشت جسمی و هم روحی روانی میگردد.در واقع آگاهی از شیوه ی زندگی سالم و بهداشتی به کودکان کمک میکند تا حس استقلال و اعتماد به نفس در آنها به خوبی تقویت شود.
بسیار مهم است که کودکان اهمیت بهداشت را متوجه شوند و در این مسیر نه تنها والدین بلکه مربیان آموزشی هم نقش بسزایی دارند.چراکه کودکان زمان زیادی را در مدارس سپری میکنند که بنوبه خود سهم والایی در روند آموزشی آنها داشته و مربیان آنها هم نقش بسزایی در این فرآیند بعهده دارند.
بنابراین هرگونه آموزش مستقیم و غیر مستقیم به انها با روشهای مختلف در مدارس جایگاه ویژه خود را دارد و میتواند بخوبی و شاید بهتر از محیط خانه در ذهن دانش آموزان نهادینه شود.
* بعنوان مثال در دسترس بودن محصولات بهداشتی از جمله مایع دستشویی، دستمال بهداشتی، مایع ضد عفونی کننده و … در مدارس بمنظور یادآوری مرتب این نکته به بچهها که «نظافت دستها بسیار اهمیت دارد»، لازم و ضروری است.بچهها در این سنین مانند ابرهای اسفنجی هستند که ظرفیت بالای یادگیری دارند و آگاه نمودن آنها از وجود میکروبها و عواملی که باعث بیماری در انسان میشوند شروعی خوب برای بهداشت و سلامت سالهای بعدی آنها بشمار میرود.
* نصب پوسترهای آموزشی شستشوی دستها، مسواک زدن دندانها و پاکیزه نگه داشتن محیط اطراف از جمله سرویسهای بهداشتی و کلاسهای درس از روشهای مناسب آموزشی است که تاثیر خوبی در این مسیراموزشی دارد.حتی میتوان تهیه این پوسترها را بعهده خود دانش آموزان گذاشت تا خود به دنبال تهیه مطالب رفته و با جستجوی بیشتر، بهتر آنها را درک نمایند.
* محول نمودن مسوولیت پاکیزگی کلاسها به صورت فعالیت گروهی به گونهای که هرهفته یک گروه موظف به انجام آن باشد یکی دیگر از این روشها است که نه تنها مشارکت گروهی و فرهنگ کار گروهی را به آنها نشان میدهد بلکه پاکیزگی را در جهت رقابتی مثمر ثمر از یکدیگر یاد میگیرند.
* تعیین جایزه یا پاداش به افراد یا گروههایی که بیشترین تلاش را برای امور بهداشتی مدرسه مینمایند بچهها را تشویق به همکاری در این زمینه مینماید.
* توضیح مطالبی درباره حضور میکروبها و مکانهایی که میتوانند بهتر رشد کنند و اینکه چگونه میتوان از شر آنها خلاص شد به کودکان ذهن آنها را روشن مینماید.در این بین میتوان از فیلمهای آموزشی یوتیوب و کیتهای آموزشی علمی که از وسایل کمک آموزشی بسیار مناسب میباشند در مدرسه استفاده کرد.
آموزش روش تهیه اسلایدهای نمونه برداری شده از باکتریهایی که بطور معمول در دستها یافت میشوند بسیار مثمر ثمر است.بچهها میتوانند پس از آماده کردن نمونهها، آنها را زیر میکروسکوپ مشاهده کنند.
* مهمترین آموزش عملی در این بین، شستشوی دستها بخصوص بعد از رفتن به دستشویی و سرویسهای بهداشتی است.شستن دستها در ۶ مرحله و آموزش عملیاتی آن به بچهها. این مراحل شامل خیس کردن دستها، صابون زدن، کف مالی کردن دستها، حداقل بیست ثانیه دستها را بهم مالش دادن، آبکشی و خشک کردن است.
یکی از کارهایی که بچهها را در این مسیر تشویق میکند خواندن آوازی مخصوص در هنگام شستشوی دستها است که در همین ۲۰ تا ۳۰ ثانیه مراحل شستشو آ ن را با صدای بلند بخوانند.همین آواز خواندن شوق و اشتیاقی به آنها میدهد و در ضمن زمانبندی لازم راهم برایشان مشخص میکند که نه بیشتر و نه کمتر از آن مراحل شستشو را انجام ندهند.
* آموزش مسواک زدن و بهداشت دهان و دندان هم در این بین بسیار مهم است. اینکه هرکس باید مسواک شخصی خود را داشته باشد، روش مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شستشوی دندانها را به آنها یاد دادن امری مهم است که میتوان از حضور دندانپزشک نیز دراین بین کمک گرفت.وی میتواند بخوبی ذهن بچهها را از مکانهای تجمع میکروبها در لابلای دندانها آگاه کرده و روشهای از بین بردن آنها را به بچهها نشان دهد.
در این روش هم میتوان آهنگ مخصوصی برای مسواک زدن به آنها یاد داد تا در ۳ دقیقه بخوانند و مسواک بزنند و لذت ببرند. مسواک زدن را به گونهای برای آنها تعریف کنید تا از آن فراری نباشند.
* فصول مختلف سرماخوردگی را به بچهها بیاموزید. به آ نها آموزش دهید وقتی سرفه یا عطسه میکنند از دستمال استفاده نمایند و بعد از آن هم دستهای خود را بشویند تا از پخش میکروبها در مدرسه جلوگیری شود.
* یادآوری بهمراه داشتن وسایل شخصی ازجمله لیوان یا بطری مخصوص آب آشامیدنی، دستمال کاغذی، و دیگر وسایل شخصی لازم در مدرسه و استحمام حداقل دوبار در هفته نیز به دانش آموزان اهمیت خاص خود را دارد.
این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید