قانون مازلو ؛ هرم مازلو یا همان هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو یک تئوری انگیزشی پنج لایه در روانشناسی است. مازلو که به عنوان پدر روانشناسی انسانگرا شناخته میشود، به دنبال یافتن آن چیزی است که موجب ایجاد انگیزه در رفتار انسان میشود. وی معتقد است تلاش برای دریافت پاداش و یا تمایلات ناخودآگاه، از جمله مواردی است که میتواند موجب ایجاد انگیزه در فرد شود. با برطرف شدن هر یک از نیازها با سطح جدیدی از انتظارات مواجه میشویم که عامل حرکت و انگیزه در ما میشود. با فارسی خوان باشید.
قانون مازلو به این صورت است
انسانها برای رسیدن به نیازها و اهداف مشخصی تلاش میکنند و در این میان برخی از نیازها بر برخی دیگر اولویت دارند. نیازهای بنیادی و اصلی بیشتر افراد، تلاش برای بقاست و این اولین چیزی است که موجب حرکت و ایجاد انگیزه برای انجام کارها میشود. وقتی نیازهای این سطح تأمین شد، با سطح دیگری از نیازها مواجه میشویم که محرک فرد برای انجام کارها و رسیدن به اهداف بالاتر است و این روند کماکان ادامه دارد.
اولین قانون مازلو نیازهای فیزیولوژیکی
هوا، غذا، آب، مسکن، نیازهای جنسی و خواب؛
نیازهای فیزیولوژیک، برای همهی ارگانیسمها وجود دارند. نیازهایی که به حفظ وضعیت بیولوژیک ارگانیسم و بقاء آن کمک میکنند. غذا، آشامیدنیها، خواب، اکسیژن، سرپناه و رابطهی جنسی در این گروه قرار میگیرند. اگر نیازهای فیزیولوژیک برای مدت نسبتاً طولانی تأمین نشوند، فرد برای تأمین نیازهای دیگر برانگیخته نخواهد شد.
دومین قانون مازلو نیازهای امنیتی
حفاظت، امنیت، ثبات در قانون و شغل و نداشتن ترس از عوامل اجتماعی و محیطی؛
نیازهای مربوط به امنیت (Safety needs) هستند این نیازها به ارگانیسم کمک میکنند تا بتواند دنیایی منظم، پایدار و قابل پیشبینی در اطراف خود ایجاد کند. نبودن شرایط پایداری و ثبات، میتواند به اضطراب و حس ناامنی منتهی شود. تأمیننشدن نیازهای مربوط به امنیت، باعث میشود که فرد، بخش مهمی از زمان و انرژی خود را به این سطح از هرم نیازها اختصاص دهد و انرژی و انگیزهی کمتری برای پرداختن به لایههای بالاتر باقی بماند.
سومین قانون مازلو نیازهای اجتماعی
داشتن روابط دوستانه، وابستگی عاطفی و روابط خانوادگی
عضویت در گروههای خانوادگی، دوستان و کاری؛ پس از تأمین نیازهای فیزیولوژیک و نیازهای مربوط به امنیت، نیاز به عشق و تعلق خاطر، برانگیخته میشود. فرد به جستجوی روابط نزدیک و صمیمی برمیخیزد و میکوشد خود را به گروههای مختلف (خانواده، گروههای حرفهای، همسایگان، گروه رفقا و دوستان و مانند اینها) نسبت دهد.
چهارمین قانون مازلو نیازهای احترامی
موفقیت، مهارت، استقلال، موقعیت اجتماعی، مورد احترام واقع شدن، داشتن شخصیت اجتماعی؛
نیازهای مربوط به «احترام به خود» (Self-esteem needs) احترام به خود، در قالب دو نیاز مختلف نمایان میشود:
- میل به کسب احترام از سوی دیگران (پذیرش اجتماعی، موقعیت اجتماعی، پرستیژ و مانند اینها)
- احترام خودم به خودم (توضیحات مزلو در این بخش، بسیار به مفهوم عزت نفس نزدیک است)
پنجمین قانون مازلو نیازهای خودشکوفایی
تحقق توان بالقوه شخصی، شکوفایی، رشد تجارب شخصی و اجتماعی.
نیاز به خودشکوفایی (Self-actualization needs) اگر همهی نیازهای لایههای قبل، تأمین شوند، نیازهای مرحلهی خودشکوفایی فرصتی برای ظهور و بروز پیدا میکنند؛ البته به شرطی که خود فرد هم در اینجا خودشکوفایی را آگاهانه انتخاب کند.
این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید