تکرر ادرار و درمان آن

حالت شب

تکرر ادرار و درمان آن

تکرر ادرار و تغییر غیر عادی در دفع ادرار نشانه‌ای از بیماری‌های دستگاه دفع ادرار و دیگر سیستم‌های بدن است. درمان تکرر ادرار با درمان عامل زمینه ای و اصلی است. اگر در شرایطی، میزان مایعات دفع شده بدن بیشتر از مایعات جذب شده باشد باعث ایجاد مشکل در کارکرد کلیه و اعضای دیگر بدن می‌شود، در واقع در اثر کم شدن مایعات بدن، فشار خون نیز کاهش یافته و در پی آن درصد خون دریافت شده در کلیه کم شده و تغذیه خونی بافت کلیوی کاهش پیدا می کند.

و در نتیجه، اشکال در کارکرد کلیه ها و تکرر ادرار به وجود خواهد آمد. بی‌توجهی به این مسئله، می‌تواند در آینده تاثیر نامطلوب و جبران‌ناپذیری را بر جای گذارد. در این مقاله فارسی خوان قصد داریم شما را با موضوع تکرر ادرار و راه های درمان آن آشنا کنیم.

تکرر ادرار چیست

تکرر ادرار چیست

تکرر ادرار یعنی این‌ که فرد باید بیش از حد معمول به دفع ادرار بپردازد. ضرورت دفع ادرار می‌تواند به طور ناگهانی ایجاد شود، و باعث شود فرد مبتلا به تکرر ادرار کنترل مثانه‌ اش را از دست بدهد. فرد مبتلا از این‌که احساس می‌کند مثانه‌اش بسیار پر است، دائما شکایت می‌کند. هم‌چنین تکرر ادرار به پرکاری مثانه نیز اطلاق می‌شود. به گفته‌ی پزشکان، نیاز به دفع ادرار هر دو ساعت یک بار یا حتی بیش‌تر، تکرر ادرار نامیده می‌شود. جهت درمان تکرر ادرار، مقابله با علت‌های ریشه‌ای آن بسیار حائز اهمیت است.

علت تکرر ادرار

تکرر ادرار در واقع یک بیماری نیست بلکه علامت یک یا چند بیماری در بدن است. یکی از علت‌ های آن در طول روز می‌تواند بیماری‌ها و درگیری ­‌های فکری و عصبی و از سوی دیگر بروز این مشکل در شب ­‌ها می‌تواند به دلیل بیماری‌ های عفونی دستگاه دفع ادرار باشد. معمولا بیمار از سوزش ادرار، درد در ناحیه پایین شکم، سوزش و دید کم چشم، بوی تند ادرار، ضعف عمومی بدن، کدر شدن رنگ ادرار، وجود تب و لرز، درد در قسمت پایین کمر و فشارهای عصبی شکایت دارد.

از علت‌­های دیگر می‌­توان به وجود عفونت‌ ادراری، عفونت‌های زنانه، بزرگ بودن غده پروستات، تجمع مدفوع، مصرف الکل و برخی از داروها، افسردگی شدید به مدت زیاد، توهم، شل و ضعیف شدن عضلات کف لگن و شکم اشاره کرد.

به غیر از موارد بالا موارد زیر نیز علت تکرر ادرار هستند
ضعیف شدن عضلات مثانه

عفونت و بزرگ شدن پروستات

عفونت مثانه، عفونت کلیه و یا و ا ژ ن

داروها و غذا­های مدر (ادرار آور) و مصرف زیاد ویتامین B2 و C و پرنوشی میگرن لوپوس اریتماتوز (لوپوس سیستمیک اریتماتوز یک بیماری خود­ایمنی مزمن است که اندام­های مختلفی مانند پوست، مفاصل، خون و کلیه را درگیر می‌کند )

پرکاری غده تیروئید

گلومرولونفریت (نوعی بیماری کلیوی است که مشخصه­یآن التهاب گلومرول­‌ها، یا رگ‌های خونی کوچک در کلیه‌ها می‌باشد)

کافئین موجود در قهوه یا چای

هیپوآلدوسترونیسم (هیپرآلدوسترونیسم‌ یک‌ بیماری‌ غدد درون‌ریز است که‌ در اثر تولید بیش‌ از حد آلدوسترون‌ ایجاد می‌شود)

تومور­های دستگاه دفع ادرار

سرطان مثانه و اطراف آن

اختلال در سیستم گردش خون

وجود انسداد در سیستم ادراری

تولید کم هورمون ضد ادرار

تحریک کلیه به دلیل سرما

بیماری ادیسون (بیماری آدیسون، ناشی از شکست نسبی یا کامل لایه بیرونی غده فوق کلیوی است)

آسیب به کبد

فشار رحم در حال رشد به مثانه در زنان باردار

انتقال یافتن عفونت مقعدی به دستگاه دفع ادرار (بیشتر در بانوان)

سنگ‌های مثانه و کلیه

دیابت

انواع تکرر ادرار

استرسی

در این نوع از بیماری هنگام عطسه، سرفه، خنده و برخاستن از زمین، بی‌اختیار چند قطره ادرار خارج می‌شود. این حالت در خانم‌­ها شایع ­‌تر است که معمولا به دلایل عفونت­‌ های ادراری، تغییرات مجرای ادرار با افزایش سن یا زایمان‌های متعدد می‌­باشد.

فوریتی

در این حالت حس ناگهانی و شدید برای دفع ادرار به وجود می­‌آید. اما قبل از رسیدن به دستشویی ادرار می‌ریزد.

همچنین بخوانید : درمان درد قائدگی

مثانه بیش‌فعال

در این حالت مثانه به دفعات زیاد و بازه زمانی کم پر می‌­شود و ادرار به صورت قطره‌قطره به‌طور غیرارادی می‌ریزد و زمانی که فرد برای دفع ادرار به دستشویی می‌رود ادرار به‌طور کامل خالی نمی‌شود. این مورد بیشتر در مردها به وجود می­‌آید که علت آن تنگ شدن مجرای ادرار به دلیل بزرگ شدن غده پروستات است.

تشخیص علت

اگر تکرر ادرار در زندگی روزمره‌ تان اختلال ایجاد کرده یا با نشانه‌ های دیگری مانند تب، کمردرد یا پهلو، استفراغ، لرز، افزایش اشتها یا تشنگی، خستگی، خونی یا کدر شدن ادرار یا تخلیه‌ی ادرار از آ ل ت ت ن ا س ل ی مردانه یا و ا ژ ن همراه است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص علت تکرر ادرار به معاینه‌ی فیزیکی بیمار می‌پردازد و با پرسیدن سؤالاتی اطلاعات مربوط‌به سابقه‌ ی پزشکی فرد را به‌دست می‌آورد. پزشک بسته‌ به یافته‌ های معاینه‌ ی فیزیکی و سابقه‌ی پزشکی، دستور انجام آزمایش‌ هایی را می‌دهد، ازجمله

تشخیص علت

آزمایش ادرار

بررسی میکروسکوپی ادرار که شامل تعدادی آزمایش نیز هست و برای تشخیص و اندازه‌گیری ترکیبات گوناگون موجود در ادرار انجام می‌شود. اصلاح گسترده‌تری نیز وجود دارد که یورودینامیک (urodynamics) نامیده می‌شود و شامل آزمایش‌هایی مانند سیستومتری (cystometry)، بررسی جریان ادرار یا اوروفلومتری (uroflowmetry)، بررسی فشار مجرای ادرار (urethral pressure) و غیره است.

سیستومتری

آزمایشی است که در آن فشار داخل مثانه اندازه‌گیری می‌شود تا مشخص شود که آیا مثانه درست کار می‌کند یا خیر. در سیستومتری مشخص می‌شود که آیا مشکلی در عضلات یا اعصاب موجب بروز اختلال در نگهداری یا تخلیه‌ی ادرار در مثانه شده است.

سیستوسکوپی

آزمایشی است که در آن پزشک با استفاده از ابزاری باریک و دارای چراغ که سیستوسکوپ نام دارد، داخل مثانه و مجرای ادرار را می‌بیند. تست‌های عصبی: آزمایش‌ها و فرایندهای تشخیصی است که به پزشک کمک می‌کند تا وجود اختلالی عصبی را تأیید یا رد کند.

سونوگرافی

آزمایش تصویربرداری تشخیصی با استفاده از امواج صوتی برای مجسم کردن ساختاری در داخل بدن است.

همچنین بخوانید : سندرم تخمدان پلی کیستیک

درمان

در درمان تکرر ادرار باید مشکل زمینه‌ای که موجب تکرر ادرار شده است، برطرف شود. برای نمونه اگر دیابت موجب تکرر ادرار شده است، برای درمان آن باید سطح قند خون بیمار را تحت کنترل نگه داریم.

درمان

درمان تکرر ادرار استرسی

  •  هر ۲ ساعت برای دفع ادرار به دستشویی بروید.
  • در طول روز ۶ تا ۸ لیوان آب و مایعات بنوشید.
  • بعد از ساعت ۸ شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.
  • لباس‌های گشاد و راحت بپوشید.
  • عضلات کف لگن را تقویت کنید.
  • مثانه را تقویت کنید

درمان تکرر ادرار فوریتی

  •  هر ۲ ساعت برای دفع ادرار به دستشویی بروید.
  • در طول روز ۶ تا ۸ لیوان مایعات بنوشید.
  • بعد از ساعت ۸ شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.
  • برای رسیدن به آرامش تلاش کنید.
  • از ورزش‌های سخت دوری کنید.
  • از خوردن و آشامیدن قهوه، نوشابه‌های گازدار و غذاهای پرادویه خودداری کنید.
  • مثانه را تقویت کنید.
  • عضله‌های کف لگن را تقویت کنید.

تکرر ادرار در کودکان

معمولا در کودکانی که مشکلات آناتومیک دستگاه مجاری ادراری یا مشکلات عصبی مثانه دارند، این مشکل نیز بروز خواهد کرد. همچنین اضطراب‌ های کودکانه هم می‌تواند گاهی با تکرر ادرار نمایان شود. سنگ­های مثانه، بیماری‌­های عصبی، ضایعات مادرزادی نخاعی یا مشکلاتی که در سیستم عصبی مرکزی وجود دارد نیز می تواند کارکرد دستگاه ادراری را تحت تاثیر قرار دهد.

بازآموزی مثانه

این شامل افزایش فاصله بین استفاده از دستشویی در طول دوره حدود ۱۲ هفته است. این روش کمک می کند تا مجددا مثانه ادرار را به مدت طولانی تر نگه دارد.

چه زمانی باید برای درمان تکرر ادرار به پزشک مراجعه کنید
چنانچه موارد زیر را تجربه کردید به پزشک مراجعه نمایید

مشکل شما باعث ایجاد مشکل در خواب و فعالیت های روزانه‌­تان شده است.

مشکلات مربوط به ادرار یا علائم آزاردهنده در دفع ادرار دارید.

در صورت وجود خون در ادرار

قهوه‌ای تیره و یا قرمز شدن رنگ ادرار

دفع ادرار دردناک

وجود درد در پهلوها و ناحیه پایین شکم یا کشاله ران

سختی در دفع ادرار و تخلیه مثانه

اضطرار همیشگی در دفع ادرار

عدم توانایی کنترل مثانه

تب

 درمان تکرر ادرار با تغییر رژیم غذایی

شما باید از مصرف غذاهایی که باعث تحریک مثانه می شود یا به عنوان دیورتیک عمل کند، اجتناب کنید. این موادغذایی شامل کافئین، الکل، نوشیدنی های گازدار، محصولات گوجه فرنگی، شکلات، شیرینی های مصنوعی و غذاهای تند می باشد. همچنین مهم است غذاهای با فیبر زیاد بخورید، زیرا یبوست ممکن است علائم سندرم مثانه فعال را بدتر کند.

 درمان تکرر ادرار با تغییر رژیم غذایی

نظارت بر مصرف مایع برای جلوگیری از یبوست

باید به اندازه کافی مایعات مصرف کنید اما قبل از خواب باید از نوشیدن مایعات اجتناب کنید، زیرا می تواند باعث تکرر ادرار شبانه شود.

تمرینات کگل

این تمرین ها باعث تقویت عضلات اطراف مثانه و مجرای ادرار می شود و فوریت و فرکانس ادرار را کاهش می دهد. ورزش عضلات لگنی برای پنج دقیقه سه بار در روز می تواند کنترل مثانه را تغییر دهد.

آب جعفری

نوشیدن آب جعفری که یک نوشیدنی تازه است، عفونت ادراری را از بین میبرد و تکرر ادرار را کاهش میدهد. آب جعفری دارای دیوتیک است که به حل خیلی از مشکلات کمک میکند، مقدار سدیم دفع شده در کلیه ها را نیز افزایش میدهد و به آب وابسته هستند، و مقدار آب موجود در خون شما کاهش خواهد داشت اگر میزان مایع کم باشد، فشار کمتری نیز روی شاهرگ های خونی خواهد بود و به این وسیله مشکل ،فشار خون نیز حل خواهد شد.

برای افرادی که از دفع ادرار مکرر رنج می برند، باید مقدار آب بیشتری مصرف کنند، تا میزان بیشتری ادرار را خارج کنند سپس باکتری ها خارج می شوند و ناراحتی کاهش می یابد و فرآیند التیام ، سریع تر می شود. با این اوصاف، واضح است که آب جعفری خیلی کمک می کند.

آب کران بری

آب کران بری برای درمان ادرار مکرر در بانوان ، خیلی مورد توجه است ،زیرا به بیمار کمک می کند که مشکلات ادرار مکرر را ظرف زمان کوتاهی از بین ببرد. کران بری می تواند در جلوگیری و درمان هر میزان از عفونت ادراری کمک کند کران بری حاوی اسید طبیعی است که باکتری ها خیلی سخت می توانند از دست آن نجات پیدا کنند، خطر ابتلا به عفونت را پایین می آورد و شانس رویش باکتری را کاهش می دهد.

آب کران بری

تحقیقات زیادی انجام شده است ،تا ثابت کند که آب کران بری بهترین درمان برای مشکل ادرار بانوان است. اگر شما از مشکل تکرر ادرار رنج می برید، بهتر است که آب کران بری را در نظر داشته باشید زیرا اثرات مثبت فراوانی از خود نشان داده است. کاری که باید انجام دهید، این است که میزان کافی از آب آن بنوشید تا بهترین تاثیر را ببینید با این وجود گزارشاتی رسیده است، که مردم بر اثر نوشیدن این آب میوه ، معده درد گرفته اند، ولی هنوز هم ارزش امتحان کردن را دارد.

روش های پیشگیری از تکرر ادرار

میزان مصرف سبزیجات مانند هندوانه، کدو حلوایی، لوبیا سبز ، باقالا، دانه درخت کنار و سیب زمینی را افزایش دهید زیرا این سبزیجات اثرات خوبی دارند. بیشتر غذاهایی بخورید که بخشی از پروتئین حیوانی یا گیاهی و محصولات حیوانی هستند.

مانند ذرت، انواع لوبیاها، تخم مرغ، گوشت کم چرب، مرغ ، ماهی و یک سری از سبزیجات برای ادرار خیلی مفید هستند و در طول روز چندین بار مصرف کنید  در طول روز ، به میزان متوسط و نه خیلی زیاد آب بنوشید ، زیرا میزان بالای آب اثرات بدی روی سلامت دارند. حتی نوشیدن آب زیاد در زمان عصر ، باعث ادرار زیاد شبانه می شود که خیلی سخت و عذاب آور است.

این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به راهنمایی دارید؟

09901528674

پشتیبانی در تلگرام