ترک پوستی علت و درمان آن

حالت شب

ترک پوستی علت و درمان آن

ترک پوستی بدن (Body Stretch Mark) یکی از شایع ‌ترین مشکلات پوستی خصوصا در زنان باردار و نوجوانان در دوران بلوغ است. خط‌ ها و راه ‌راه‌های بلند ناشی از ترک‌ های پوستی ظاهر ناخوشایندی دارند اما باعث هیچ نوع مشکل پوستی نخواهند شد. بسیاری از ترک‌ های پوست به مرور زمان محو و کمرنگ می‌ شوند، ولی تعداد زیادی از افراد دوست دارند هرچه زودتر آن‌ ها را از بین ببرند.

شاید درمان قطعی ترک ‌های پوستی ممکن نباشد، اما روغن ‌های طبیعی تاثیر خود را در پیشگیری و درمان ترک پوستی ثابت کرده‌اند. با فارسی خوان همراه باشید تا علت این ترک های پوستی و راه های درمان ان را برای شما شرح دهیم.

چه افرادی بیشتر دچار ترک پوستی می ‌شوند

ترک های پوستی بیشتر در میان خانم‌ ها و به‌ویژه در دوران بارداری شایع است. در دوران بارداری با بزرگ ‌تر شدن جنین پوست کشیده می ‌شود؛ همچنین تغییرات هورمونی در این دوران، بافت پوست را ضعیف می‌ کند و موجب ایجاد ترک های پوستی می‌شود. پوست هر اندامی که در دوران بارداری دچار افزایش حجم شده است درمعرض ترک‌ خوردگی است.

چه افرادی بیشتر دچار ترک پوستی می ‌شوند

ممکن است این ترک‌ها با زایمان و کاهش وزن ناپدید شوند. ترک های پوستی هم در زنان و هم در مردانی که مبتلا به چاقی هستند ایجاد می ‌شود. حتی بدن ‌سازهایی که چربی کمی دارند در قسمت‌هایی که ماهیچه‌ها بزرگ‌تر شده‌اند، ممکن است دچار ترک پوستی شوند. ترک های پوستی در کودکان و نوجوانان با افزایش ناگهانی قد و یا وزن به‌ویژه در دوران بلوغ، ایجاد می ‌شود.

علت ترک پوستی

ترک پوستی بدن وقتی رخ می‌دهد که لایه میانی یا درمیس (Dermis) پوست، بیش از حد کشیده می‌شود و آسیب می‌بیند. این آسیب در اثر کشیدگی باعث زخم‌‌هایی می‌شود که با شکل ترک پوست دیده می‌شوند. ترک پوست در این زمان‌ها رخ می‌دهد، ترک‌های پوستی دوران بارداری (تا ۹۰ درصد خانم‌ها) ترک‌های پوست به علت رشد در دوران بلوغ ،ترک‌های پوستی ناشی از چاقی بالا بودن میزان هورمون استروئید بر اثر دارو یا بیماری هم با ترک پوست مرتبط است.

همچنین بخوانید : درمان ترک کف پا

ترک‌های پوستی بدن ابتدا رنگ قرمز و بنفش دارند و بعد به مرور زمان به رنگ سفید و براق تبدیل می‌شوند. متاسفانه خانم‌ها بیشتر از آقایان دچار ترک پوست می‌شوند. این ترک‌ های پوستی معمولا در این نواحی بدن ایجاد می‌شوند: سینه باسن و اطراف آن شکم ران‌ها بازوها.

پیشگیری از ترک پوستی

برای پیشگیری از بروز ترک پوستی یا استریا باید از افزایش وزن سریع جلوگیری کرد تا پوست بدن فرصت کافی برای تطابق با شرایط جدید را داشته باشد. در صورتی که ترکهای پوستی بدون دلیل خاصی (مثل بارداری و یا افزایش وزن) در شما ایجاد شدند باید به متخصص پوست مراجعه کنید. دکتر پوست ممکن است سوالات زیر را برای یافتن مشکل از شما بپرسد:

  • آیا نخستین بار است که ترکهای پوستی در شما مشاهده شده اند
  • نخستین بار کی متوجه وجود این ترکها شدید
  • از چه داروهایی استفاده کرده اید
  • آیا از داروهای حاوی کورتون استفاده کرده اید
  • علاوه بر ترک های پوستی، چه علائم و عوارض پوستی دیگری دارید

در صورتی که استریا در اثر تغییرات فیزیکی ایجاد نشده باشند، نیاز است تا آزمایشاتی انجام شود تا علت مساله مشخص شود. تجویز رتینوئیدها به صورت موضعی برای بهبود ظاهر ترکها میتواند مورد توجه باشد. روش دیگر درمان ترک های پوستی ناشی از چاقی و لاغری که مؤثر است لیزردرمانی است گرچه عموما درمان استریا مشکل است و به سادگی درمان نمیشود.

بارداری و ترک پوستی

بارداری و ترک پوستی

سن اولین بارداری در بروز ترک‌ های پوستی بسیار مهم است. به طوریکه اغلب زنانی که در سنین بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شده اند، دچار ترک‌ های پوستی می شوند. در حالی که احتمال بروز این ترک ها در زنانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است، بسیار کمتر است. این ترک ها، معمولاً بعد از ماه ۴ بارداری ایجاد می شوند. ترک ها ممکن است پس از زایمان نیز ایجاد شوند. در بعضی افراد، اولین بارداری بدون ایجاد ترک‌ های پوستی طی می شود، ولی در بارداری های بعدی فرد دچار ترک می شود.

بلوغ جنسی و ترک پوستی

با شروع بلوغ جنسی در بدن، تحت تاثیر افزایش هورمون های جنسی تغییراتی بوجود می آید. این تغییرات در پسرها شامل رشد مـو در صورت، زیر بغل و ناحیه چانه و بم شدن صدا می باشد و در دخترها شامل بزرگ شدن سینه، شـروع عادت ماهیانه و هـمچنین بزرگ شـدن باسن می باشد. با شروع بلوغ، جثه افراد به طـور سریع رشد می کند و این رشد، در دخترها بارزتر می باشد.

همچنین بخوانید : راه های شفافیت پوست

چون رشد سریع می باشد، پوسـت توانایی وفـق دادن خـود را با این تغییر جــثـه ندارد و در نتـیجه، در نواحی تحت کشش دچار ترک هایی می شود. این ترک ها در پسرها بیشتر در نواحی ران و بالای باسن و در دخترها در نواحی ران، باسن و سینه ها می باشد.

دلیل اصلی ترک پوستی

دلیل اصلی بروز این ترک های پوستی ازهم‌گسسته شدن و پاره شدن رشته‌های کلاژن است به این معنی که این رشته که در پوست بدن وجود داشته و خاصیت ارتجاعی پوست را رقم می‌زنند به دلیل افزایش یا کاهش ناگهانی و شدید حجمی که شما رقم‌زده‌اید توان و طاقت ارتجاع خود را ازدست‌داده و از هم جدا می‌شوند و نتیجه نیز به‌صورت پارگی‌های گاهی شدید پوستی رخ می‌نماید.

نقش ژنتیک در ترک پوستی

صدالبته در این میان به ژنتیک هم باید اشاره‌ای کرد به این معنی که برخی از افراد به دلیل دارا بودن ژنتیک برتر از ترک های پوستی در امان هستند و رشته‌های کلاژن و پوست آن‌ها مقاوم‌تر از حد معمول عمل می‌کند.

چند توصیه مهم
عمل کردن به این توصیه‌ها قطعاً و یقیناً شمارا در مهار پدیده پارگی پوست و در پیشگیری از بروز این پدیده یاری خواهد کرد

۱-ماساژ دادن پوست بدن و ناحیه پاره شده پوست با کرم‌ها و روغن‌های گیاهی تا حدود زیادی به برطرف شدن این عوارض کمک خواهد کرد.

۲-در برخی موارد کیسه کشیدن به بدن در حین دوشی که روزانه می‌گیرید با زدودن لایه‌های مرده پوست به شادابی پوست و به بهتر شدن اوضاع پوست پاره شده کمک خواهد کرد.

۳-ماساژ دادن پوست با روغن‌های ویتامین e نیز به بهبود وضعیت پارگی‌های پوستی کمک خواهد کرد همچنین از این کرم‌ها و روغن‌ها پس از دوش گرفتن می‌توانید استفاده کنید به این معنی که نواحی عارضه دیده را با این پمادها و کرم‌ها ماساژ دهید.

۴-با مشورت پزشک خود می‌توانید در مواردی که عارضه حاد است از کرم‌های tretinoin استفاده کنید از این پماد برای درمان آکنه و پیری پوست استفاده می‌شود.

۵-از غذاهایی که حاوی ویتامین‌های a,e,c هستند در طول روز استفاده کنید و توجه داشته باشید که این مواد غذایی سالم و تازه باشند. این ویتامین‌ها برای تولید شدن رشته‌های کلاژن در بدن الزامی هستند و ازاین‌رو در صورت لزوم می‌توانید از مکمل‌های غذایی حاوی این ویتامین‌ها هم استفاده کنید.

۶-از غذاهایی که حاوی روی هستند نیز می‌توانید استفاده کنید و صدالبته در این میان می‌توان استفاده از مکمل‌های حاوی روی را نیز توصیه کرد. در این میان می‌توان استفاده از اسیدهای چرب ضروری که امروزه به‌صورت مکمل‌های غذایی نیز تهیه‌شده و روانه بازار شده است را نیز توصیه نمود.

۷-زدودن آب بدن و کم‌آبی شدید نیز به‌مرورزمان به این عوارض و به از بین رفتن سلامت پوست می‌انجامد و ازاین‌رو مصرف آب کافی در طول روز را نیز برای سلامت پوست می‌توان الزامی دانست.

۸-در صورت لزوم از روش‌های نوین درمان که لیزر یکی از این نمونه‌هاست برای درمان این عوارض هم می‌توان بهره برد ولی در اغلب موارد بدون استفاده از روش‌های درمانی و تنها با به کار بستن توصیه‌های مذکور می‌توان این عوارض را از بین برد.

درمان ترک پوستی

در حال حاضر ترک پوستی درمان قطعی ندارد. در مراحل اولیه که ترک‌ها رنگ قرمزمایل به بنفش دارند، نتایج درمانی بسیار موثرتر است. هدف از درمان ترک پوستی بهبود قابل توجه آن است، زیرا درمان کامل ترک ها به ندرت اتفاق می‌افتد. البته مصرف کرم‌های موضعی تقویت‌کننده بافت کلاژن، کرم‌های رتینوییدی و کرم‌های حاوی ترکیب‌های اسید میوه و کرم‌های حاوی ویتامین C تحت نظر پزشک متخصص می‌تواند تا حدی موثر باشد.

درمان ترک پوستی

مصرف کرم‌های رتینوییدی در دوران بارداری ممنوع است. برخی از انواع لیزر هم می‌توانند میزان ترک پوستی را کمتر کنند، اما انجام آنها در دوران بارداری توصیه نمی‌شود.

روغن طبیعی برای درمان ترک پوستی

برخی از روغن‌ های طبیعی، در درمان ترک پوستی موثرتر از بقیه هستند. اسانس روغن یا روغن اسانسی هر گیاه (Essential Oil) در واقع عصاره و روغن آن دانه یا گیاه است که بسیار قوی است. روغن اسانس با روغن طبیعی تفاوت دارد. روغن طبیعی معمولا یکی از روغن‌های پایه است که گیاه خاصی مثلا گل بنفشه را طی فرایند خاصی به آن اضافه می‌کنند.

اما روغن اسانس، عصاره‌ روغنی است که از یک دانه یا گل گرفته می‌شود. برای بهره‌مند شدن از خواص روغن اسانس، باید آن را با روغن پایه ترکیب یا به صورت آماده از عطاری‌ ها تهیه کنید. این ۸ روغن‌ که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، در آروماتراپی و طب سنتی تاثیر خود را در برطرف کردن جای زخم، ترمیم و آبرسانی پوست، به خوبی نشان داده‌اند.

درمان ترک پوستی با روغن بادام تلخ

بادام تلخ با بادامی که ما به صورت بو داده یا شیرین می‌خوریم متفاوت است و خوراکی نیست. عصاره بادام تلخ را می‌گیرند و با آن روغن بادام تلخ تهیه می‌کنند. تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که می‌توان از روغن بادام تلخ برای درمان ترک پوستی استفاده کرد. محققان این تحقیق را بر روی ۱۴۱ خانم انجام دادند. یک گروه روغن بادام تلخ را با ماساژ استفاده کردند. یک گروه روغن بادام تلخ را بدون ماساژ استفاده کردند.

طبق مشاهدات محققان، ترک پوست در ۲۰ درصد خانم‌هایی که ماساژ با روغن بادام تلخ را امتحان کرده بودند و ۳۸.۸ درصد کسانی که روغن را بدون ماساژ استفاده کرده بودند بهبود پیدا کرد. این نشان می‌دهد تحقیقات بیشتری احتیاج است تا بتوان در مورد موثر بودن بادام تلخ به توافق رسید. روغن بادام تلخ همچنین دارای نوعی ترکیبات سمی است. بنابراین ممکن است استفاده مکرر از آن در دوران بارداری زیاد ایمن نباشد.

درمان ترک پوستی با روغن نارنج

درمان ترک پوستی با روغن نارنج

روغن اسانس نارنج را از عصاره پوست نارنج می‌گیرند. تحقیقاتی نشان داد که این روغن می‌تواند پوست را نرم و لطیف و از شکنندگی آن به خوبی جلوگیری کند. این تاثیرات روغن نارنج ،می‌تواند از ظاهر شدن ترک پوست جلوگیری و ترک‌های ایجاد شده روی پوست را کم کند. افرادی که پوست خیلی حساسی دارند ممکن است به اسانس روغن نارنج حساسیت داشته باشند و افرادی که پوست خیلی روشن دارند ممکن است دچار عوارضی مانند حساسیت به نور شوند؛ پس بهتر است قبل از استفاده کمی از روغن را روی پوست خود تست کنید.

درمان ترک پوستی با روغن اسطوخودوس

عصاره اسطوخودوس را بیشتر از همه به دلیل خاصیت التیام بخشی و آرام‌بخشی‌اش می‌ شناسند. اما روغن اسطوخودوس فواید زیادی مثل التیام زخم و رفع جای زخم دارد. تحقیقی که در سال ۲۰۱۶ روی روغن اسطوخودوس انجام شد نشان داد که این روغن می‌تواند فرایند کلاژن‌سازی را افزایش دهد و بافت جدیدی بسازد که پوست را تشویق به ترمیم جای زخم می‌کند.

همچنین بخوانید : درمان پوستهای کدر

به همین دلیل برای درمان ترک‌ پوستی روغن اسطوخودوس را پیشنهاد می‌کنند. اما به علت قدرت بالای این روغن، لازم است قبل از استفاده حتما آن را تست کنید تا مطمئن شوید برای پوست شما مناسب است یا خیر.

درمان ترک پوستی با روغن بهارنارنج

روغن اسانس بهارنارنج از شکوفه درخت نارنج گرفته می‌شود. اکثر شواهدی که معتقدند روغن بهارنارنج در درمان ترک‌ پوستی موثر است، بر اساس طب سنتی است. این روغن همچنین از قدیم برای روشن کردن پوست و رفع مشکلات پوستی توصیه شده است.

همچنین تحقیقات نشان داده است که روغن اسطوخودوس به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی تاثیرات خوبی نشان داده است. خاصیت آنتی‌اکسیدان روغن بهارنارنج، با کمک به سلو ل‌های پوست برای احیا مجدد، باعث بهبود ظاهر پوست و درمان ترک پوست می‌ شود.

درمان ترک پوستی با روغن آرگان

این روغن به دلیل خواص زیادی که برای پوست و مو دارد، در لوازم بهداشتی و آرایشی بسیار معروف شده است. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که روغن آرگان می‌تواند خاصیت کشسانی پوست را بهبود ببخشد. با افزایش خاصیت کشسانی، پوست ترک نمی‌خورد و به این شکل می‌توان از ترک پوستی جلوگیری کرد.

درمان ترک پوستی با روغن پاتچولی

معمولا مردم از روغن گیاه پاتچولی برای بهبود خلق و خو و سرحال شدن استفاده می‌کنند. اما عصاره پاتچولی قدرت خوبی در ترمیم زخم و رفع جای زخم هم دارد. تحقیقات نشان داده است که این روغن دارای خاصیت آنتی‌ اکسیدانی بوده و با تحریک کلاژن‌ سازی می‌تواند باعث بهبود و درمان ترک پوستی شود.

روغن هسته انار

درمان ترک پوستی با روغن هسته انار

عصاره‌ای که از هسته دانه انار می‌گیرند دارای آنتی‌ اکسیدان، ضد التهاب و خواص سفت کنندگی است. تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ انجام شد که نشان داد پمادی که از روغن هسته انار و صمغ قرمز رنگ درخت اژدها (Dracaena Tree) تهیه شده، باعث افزایش خاصیت کشسانی و ارتجاعی پوست شده و پوست را ضخیم کرده است. همین موضوع باعث شد که محققین استفاده از کرم یا پماد ساخته شده با روغن هسته انار و عصاره این درخته که خون اژدها (Dragon’s Blood) نام دارد را برای درمان قطعی ترک‌های پوستی توصیه کنند.

درمان ترک پوستی با روغن کندر

عصاره کندر برای قرن‌ ها مورد استفاده بوده و این به دلیل قدرت خارق‌العاده آن در ترمیم و مراقبت از پوست است. روغن کندر به راحتی از طریق پوست جذب می‌شود و فرولیک اسید و ویتامین‌های موجود در آن خاصیت آنتی‌اکسیدانی خود را به پوست می‌دهند که این موضوع باعث نرمی و سلامت پوست می‌شود.

این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید.همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به راهنمایی دارید؟

09901528674

پشتیبانی در تلگرام