علائم زردی در نوزادان

حالت شب

علائم زردی در نوزادان

یکی از علائم زردی در نوزادان این است که تا وقتی نوزاد در شکم مادر است اگر زردی داشته باشد به وسیله کبد مادر از طریق مدفوع دفع میشود ولی وقتی به دنیا می آید زردی باید توسط کبد او برطرف شود اما بخاطر اینکه کبد نوزادان زمان زیادی طول میکشد فعالیت خود را شروع کند. بنابراین زردی دربعضی نوزادان در خون جمع میشود و پوست زرد میشود.در این مطلب از بخش سلامت تیم فارسی خوان قصد داریم شما را با علائم زردی در نوزادان بیشتر آشنا کنیم.

زردی در نوزادان معمولا از ناحیه زبان و بعد از آن به سفیدی چشم ها و قفسه سینه به پایین میرسد، زردی معمولا از نوع بیماریهای است که خانواده ها را نگران میکند، زردی اغلب  به صورت بی رنگ شروع میشود،که در بعضی از نوزادان که درصد زردی بالایی دارند به قفسه بالایی سینه گشترش میابد.

تشخیص زردی نوزادان در خانه 

زردی در نوزادان یک علامت ویژه دارد و آن هم زرد شدن سفیدی چشم است؛ پس از آن زردی بدن و مخاط ها از دیگر علائم می باشند. اگر سر و صورت نوزاد زرد باشد و مابقی بدن وی هیچ تغییر رنگی نداشته باشد در این مرحله می توان تشخیص داد که درجه زردی پایین می باشد.

نکته بسیار مهمی که برای تشخیص زردی وجود دارد این است
که مادران نباید در زیر لامپ زرد، زردی نوزاد را تشخیص دهند و باید تشخیص زردی در زیر نور طبیعی انجام گیرد.

زمانیکه زردی به پاهای نوزاد برسد به این معناست که زردی بسیار بالا و نگران کننده بوده و در برخی از موارد نیاز به بستری کردن نوزاد می باشد. در برخی از موارد زردی در نوزاد با چشم قابل رویت نیست و در چنین شرایطی باید آزمایش خون از نوزاد تهیه کرد.

انواع زردی در نوزادان

زردی غیرمستقیم: آنچه اغلب در نوزادان اتفاق می‌افتد زردی غیرمستقیم است که می‌تواند به بافت مغزی خسارت بزند.

زردی مستقیم: چندان مشکل‌ساز نیست مگر اینکه نوزاد مبتلا به عفونت یا ناراحتی کبدی باشد. اگر در کنار زردی علائم دیگری همچون بی‌حالی یا شیر خوب نخوردن یا بالا و پایین بودن درجه حرارت بدن وجود داشت احتمال خطر بالاتر است و مراجعه به پزشک باید با سرعت بیشتری صورت بگیرد.

چه نوزادانی بیشتر درمعرض زردی قرار دارند

چه نوزادانی بیشتر در معرض زردی قرار دارند

۱. نوزادانی که مادر آنها گروه خون O داشته ولی نوزاد دارای گروه خونی A یا B باشد.

۲. نوزادی که مادر وی دارای Rh منفی و خود نوزاد Rh مثبت باشد.

۳. اگر سابقه زردی در فرزندان قبلی شما وجود داشته است احتمال مبتلا به زردی برای فرزند بعدی زیاد است.

۴. نوزادانی که در روز های اولیه تولد خود به اندازه کافی از شیر مادر استفاده نکرده باشند، این نوع زردی ربطی به ترکیبات شیر مادر ندارد، در این نوع زردی درمان براساس تغذیه مکرر و بیشتر شیر مادر است، البته در مواردی زردی مربوط به ترکیبات نامطلوب در شیر مادر است که پس از هفته اول ایجاد می‌شود و تشخیص این نوع زردی فقط با مشاوره با پزشک متخصص اطفال امکان‏پذیر است.

۵. نوزادان نارس، نوزادانی هستند که قبل از ۳۷ هفته به دنیا می آیند و نوزادانی که با وزن تولد کمتر از ۲۵۰۰ گرم به دنیا آمده اند.

۶. مادرانی که مبتلا به دیابت هستند نوزادان آنها دچار زردی خواهند شد.

نوزادان مبتلا به فاوویسم

این نوع زردی معمولا در نوزادانی که مادرانشان دیابتی یا نوزادان دچار تاخیر رشد داخل رحمی در زمان بارداری باشند، دیده می‏شود که این بیلی روبین به ویزیت متخصص و درمان نیازدارد. بیلی روبین ناشی از کم‌کاری تیروئید نیز وجود دارد که این نوع بیماری به علت کاهش هورمون تیروئید در بدن نوزاد ایجاد می‏شود و با تشخیص بموقع و درمان کم‏ کاری تیروئید می‏توان این نوع بیماری را معالجه کرد.

نشانه های زردی در نوزادان

نشانه های زردی در نوزادان

بیشتر سیر حرکت بیلی روبین در نوزادان از بالا به پایین است یعنی ابتدا صورت و چشم نوزاد دچار زردی می‌شود و بعدا به سمت پایین کشیده می‌شود و پوست قفسه سینه، ‌شکم و اندام‌ها کشیده می‌شود که اصطلاحا به آن سردمی می‌گویند. نکته مهم آن است که والدین اگر به علائم نوزاد در بدو تولد به ویژه ۷۲ ساعت اول تولد دقت نکنند ممکن است بیلی روبین نوزاد افزایش پیدا کند و موجب آسیب‌های مغزی شود.

علائم آسیب های مغزی در آینده برای نوزاد
کاهش فعالیت نوزاد، خواب‌آلودگی، بی‌قراری، بی‌اشتهایی، گریه‌های جیغ مانند و تشنج و عقب افتادگی ذهنی و کاهش شنوایی است.

بنابراین والدین زردی نوزاد را جدی بگیرند و حتما در ۷۲ ساعت اول بعد از تولد برای بررسی زردی مراجعه داشته باشند. نوزادانی که در ۲۴ ساعت اول پس از تولد دچار این علائم می شوند، باید حتما تحت آزمایش میزان بیلی روبین قرار بگیرند. البته بهتر است طی ۵ روز اول تولد، کودک تحت بررسی قرار بگیرد تا از عدم ابتلا به زردی در او مطمئن شوید.

روشهای کمک به نوزادان مبتلا به زردی

در شرایطی که نوزاد شما مبتلا به بیلی روبین است نقش شما بسیار مهم است. هر روز ۲ مرتبه از نزدیک به پوست نوزاد خود نگاه کنید تا مطمئن شوید رنگ پوست او دارد به حالت عادی باز می‌گردد. اگر پوست نوزاد شما تیره است برای اطمینان از کاهش میزان بیلی روبین به بخش سفید رنگ چشم او، نگاه کنید. به صحبت‌های پزشک گوش کنید و آزمایش‌های خواسته شده را انجام دهید. چنانچه رنگ زرد پوست نوزاد شما، پس از ۳ روز بیشتر یا روشن‌تر شد با پزشک نوزاد خود تماس بگیرید.

همچنین بخوانید : علت سکسکه نوزاد

مهم‌ترین کاری که می‌توانید در جهت بهبود وضعیت نوزاد مبتلا به زردی خود انجام دهید این است که به او به میزان کافی شیر دهید. خوردن شیر به میزان کافی به نوزاد کمک می‌کند بیلی‌روبین اضافی بدن خود را سریع‌تر دفع کند. اگر نوزادتان از شیر شما تغذیه می‌کند، طی هر ۲۴ ساعت، ۸ تا ۱۲ مرتبه به او شیر دهید. اگر نوزادتان را با شیری غیر از شیر خود تغذیه می‌دهید، طی هر ۲۴ ساعت، ۶ تا ۱۰ مرتبه به او شیر بدهید.

خطر زردی

مهمترین عوامل خطرساز

  • وزن کم نوزاد در زمان تولد
  • نوزاد مادر دیابتی
  • عدم تطابق گروه خونی و RH مادر و نوزاد
  • تغذیه ناکافی نوزاد بخصوص در روزهای اول زایمان به روش سزارین همگی از عواملی است که می‏تواند خطر بروز زردی در نوزادان را بیشتر کند.

علائم زردی در ارتباط با شیر مادر

  1. زردی ناشی از ترکیبات شیر مادر
  2. زردی ناشی از دریافت کم شیر مادر توسط نوزاد

اثر شیر مادر – علائم زردی در نوزادان

در نوع اول به دلیل وجود ترکیباتی در شیر مادر زردی در نوزاد افزایش پیدا می کند. این نوع بیلی روبین ممکن است تا هفته دوم و سوم تولد و گاهی دیده شده است تا هفته هشتم تا دوازدهم نیز ادامه داشته باشد. در بیش از دو سوم نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند این زردی دیده می شود. در حالیکه مکانیسم این نوع زردی ناشناخته است. برای کنترل زردی در نوزادان شیر مادر قطع نمی شود بلکه با ادامه روند شیردهی و گذشت زمان این نوع زردی برطرف می شود و به ندرت به حد خطرناک و شدید می رسد.

دریافت کم شیر مادر – علائم زردی در نوزادان

که این می تواند به دلیل کم بودن شیر مادر، عدم آموزش های لازم به مادر برای شیردهی صحیح به نوزاد و گرسنه ماندن نوزاد باشد. از آنجا که شیر مادر ملین است و می تواند منجر به دفع مکونیوم از بدن نوزاد شود، دریافت کم شیر مادر علاوه بر اینکه کالری کمتری به بدن نوزاد می رساند، باعث افزایش بیلی روبین در بدن نوزاد می شود. کنترل بیلی روبین برای این نوع زردی ارائه آموزش های لازم به مادر در مورد نحوه صحیح شیر دادن به نوزاد و دریافت کافی شیر مادر توسط نوزاد است.

زردی مرتبط با شیر مادر در نوزادان مختلف متفاوت است از این رو سرعت کاهش و کنترل بیلی روبین نیز با هم فرق می کند. مکانیسم این نوع بیلی روبین با جذب بیلی روبین از روده است که در طول ۲۸ روز اول زندگی و حتی گاهی در دوران شیرخوارگی نیز دیده شود.

نوزاد زردی

همزمانی زردی ناشی از دریافت کم شیر مادر و ترکیبات شیر مادر

دریافت ناکافی شیر مادر توسط نوزاد و عدم دفع مکونیوم از بدن نوزاد منجر به افزایش بیلی روبین کونژوگه در بدن نوزاد می شود که توجه به شیردهی به نوزاد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر می تواند به کنترل بیلی روبین بینجامد و این مشکل را برطرف کند.

کنترل زردی در نوزادان با فتوتراپی

از روشهای درمان و کنترل بیلی روبین در نوزادان فتوتراپی است که به روشهای مختلف و توسط تجهیزات مختلف و جدید انجام می شود. فتوتراپی شیوه ای است که برای درمان و کاهش هر نوع بیلی روبین به کار می رود و بسیار مهم است که برای درمان و کنترل این بیماری هر چه سریعتر اقدام شود تا از عوارض بسیار خطرناک آن در نوزادان جلوگیری شود. پس از تشخیص این بیماری و جهت کنترل آن بهتر است طبق دستور پزشک از روش فتوتراپی برای کاهش سریع و زودهنگام بیلی روبین از بدن نوزاد اقدام کرد.

این مطلب توسط تیم فارسی خوان جمع آوری و تکمیل شده است امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید. همچنین از شما همراه گرامی می خواهیم که برای پیشرفت این مطلب نظر خود را از بخش دیدگاه برای ما ارسال کنید و با دیگر کاربران به تبادل نظر بپردازید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به راهنمایی دارید؟

09901528674

پشتیبانی در تلگرام