یکی از پرسشهای با اهمیت، در دنیای مدرن امروز مسئله هویت فردی است. هویت فردی چیست یا اینکه چه کسی بودن مجموعه ای از رفتارها و خصوصیات اجتماعی، اخلاقی، روانی و فلسفی هر فرد است که مختص خودش میباشد. هویت ها قابل تغییر هستند یعنی هویت دیروز با هویت امروز فرق میکند. بحران هویت نیز مهم است. زیرا در بستر زمان تغییرات هم بوجود می آیند. تیم فارسی خوان قصد دارد در این مطلب به شرح آن بپردازد.
هویت فردی چیست
هویت یا Identity در زبان لاتین از Identitas گرفته شده که ریشه آن Idem به معنای مشابه و یکسان است. هویت را ترکیبی از رفتارهای فرد، تمایلات، استعدادها و اعتقادات و باورهای او میتوان تعریف کرد. همه ما در طول زندگی با هویتهای زیادی روبرو میشویم. مثلا من و شما با ۵سال گذشته مان متفاوت هستیم. هویت فردی در افراد مختلف با یکدیگر فرق میکند و دارای سطح های مختلفی است.
انواع هویت فردی
هویت فردی از مجموعه های مختلف هویتی تشکیل شده است که:
- هویت فردی: یعنی من کیستم و چه کاره ام؟ من چه کسی هستم؟
- هویت خانوادگی: رابطه بین فرد با سایر افراد خانواده را بررسی میکند و پیوندهایشان را مطالعه میکند.
- هویت ملی: جایگاه هر فرد چیست، و میزان نقش او را در جامعه اش مد نظر دارد.
- هویت دینی: هویت فرد در مسایل دینی بایدها ونبایدهایی را شامل میشود که فرد با توجه به نوع دینش انتخاب می کند و پایبند به آنهاست.
- هویت اجتماعی: فرد نقشها و وظایف اجتماعی خود را میشناسد و باید انتظارات جامعه از خود را بداند.
- هویت فرهنگی: هویت فرهنگی مهمترین نوع هویت است. فرد باید فرهنگ خود را شناخته، و در گسترش فرهنگ خود تلاش نماید.
- هویت تمدنی: این هویت به شناخت و باور تاریخ و پیشرفت جامعۀ فرد برمی گردد.
عوامل موثر بر شکل گیری هویت فردی
- عوامل شناختی شخصیت
- نوع جنسیت
- عوامل شناختی فردی و خانواده
- نظام آموزشی
- مذهب
- اجتماع
- عوامل فرهنگی و قومیتی
نقش خانواده و مخصوصا مادرها در ساختن هویت بچه ها بر هیچکس پوشیده نیست چون تا چشم باز میکنیم در کنار مادر هستیم، پس این مادر است که اول شخصیتش را میسازد، پدرا و خواهر برادرا ناراحت نشوید چون مرتبه دوم، شما هم با این مسئله در گیر میشوید و تاثیرات خودتان را در هویت فرد میذارید. بعد نوبت به همسن و سالها و مدرسه میشه که در کنار شیطنتها و بازی های کودکانه شکل جدیدی از فرد در حال تشکیل دادن است و در آخرین مرحله هم که وارد جامعه میشود و ازدواج میکند یا سر کار و دانشگاه میرود و اونجا هم پازل هویتی کامل میشود.
بچه ها در داخل خانواده ممکن است ترسو و شاید شجاع بار بیایند. اعتماد به نفس داشته باشند یا ضعیف باشند همگی هوای خانه است که اولین بار هویت آدم ساخته میشود.
اعتماد بنفس بالا در فرزندان باعث قدرت تصمیم گیری بالا و پرهیز از هر گونه شک در مواجهه با مشکلات میشود. و در اجتماع در برابر خواسته های نابجای دوستان یا پیشنهادات منفی مانند کشیدن سیگار قدرت نه گفتن را پیدا میکنند.
مراحل شکل گیری هویت فردی چیست
برای اینکه یک فرد به هویت واقعی خود دست یابد باید سه مرحله را پشت سر بگذراند.
- کشف استعدادهای درونی
- هدف اصلی در زندگی
- امتحان و آزمایش هدفها در زندگی برای رسیدن به عزت نفس
اهمیت هویت فردی چیست
- وقتی فرد به شناخت کافی از هویت یا خصوصیات خود و هدفش دست می یابد به آسانی وارد انحرافات اخلاقی و شخصیتی مانند مواد مخدر، دزدی و … روی نمی آورد.
- در جامعه ای که افرادش دچار بحران هویت نشده باشند رشد و بالندگی وجود دارد.
- بنیاد خانواده ها مستحکم تر میشود.
- فرد در رسیدن به هدفش تمام تلاش خود را میکند.
- جلوگیری از بروز انحرافات اخلاقی در جامعه که در نتیجه بحران هویت است.
- جلوگیری از بروز بحرانها و آسیبهای اجتماعی
عواقب شناخت کافی نداشتن از هویت فردی در جامعه
شناخت ناکافی فرد، از خصوصیات فردی خودش و اینکه هدف اصلیش چیست یا به نوعی میتوان گفت برنامه ریزی اش برای آینده اش چیست باعث انحراف از هویت واقعی خود و فاصله گرفتن از آن میشود و دچار بحران هویتی میشود. بحران هویتی به صورتهای مختلفی در جامعه بروز میکند و باعث بوجود آمدن افراد بزهکار، دزد و آشوبگر و… میشود. مهمترین محصولات بی هویتی در اجتماع شامل:
- از خود بیگانگی
- انحرافات و ناهنجاریهای اجتماعی
- مدگرایی
- تهاجم فرهنگی
متاسفانه امروزه در بیرون خونه آدمهایی رو شاهد هستیم که از واقعیت و هویت اصلیشون خیلی دور افتادن. مثلا یک خانم به جای اینکه توی خونه یا یک محیط کاری سالم باشه میبینیم سر چهار راه مشغول گداییه یا زیر پلی کارتن خوابه، یا یه آقا دست به کارهایی میزنه که از انسانیت به دور هستش اینها همش نتیجه اینه که خود واقعی درونشون رو خوب نشناختن .
درپایان مطلب یادآوری میشود که اهمیت هویت فرد یا همان من باعث شکل گیری تصمیمات مهم، درست یا نادرستی در زندگی فرد میشود هر چند این احساس قویتر باشد خصوصیات فردی صاحبش قویتر و موفق تر و هرچه روح اعتماد بنفس ضعیفتر باشد صاحبش را به کام فلاکت و بد بختی میکشاند. پس همیشه به خود اعتماد داشته باشید و در مقابل تصمیمات مهم زندگیتان عاقلانه تصمیم بگیرید و هویت فردی قوی برای خود بسازید.
دیدگاهتان را بنویسید